Hrle po klime i norveške radijatore

02.09.2023. - Društvo
 Građani u Srpskoj uveliko se spremaju za predstojeću zimu, ali prošlogodišnji trend kupovine “smederevaca” ove sezone pao je u zaborav zbog poskupljenja drva pa su tako u prodavnicama najtraženije klime i norveški radijatori.

 

 

U prijedorskoj trgovini “Tehno lajn” za “Glas Srpske” su potvrdili da su građani počeli sa pripremama za grijnu sezonu.

– Najviše se kupuju klime i norveški radijatori, a peći na drva, koje su mnogo poskupjele, traže tek rijetki – rekli su u ovoj prodavnici.

Cijene klima i radijatora na struju, kako kažu, zavise od modela i marke.

– Osnovi model inverter klime je oko 700 KM, a oko 200 KM je montaža, dok je za norveški radijator potrebno odvojiti od 315 KM pa naviše – rekli su ovoj radnji.

Dodali su da se i te kako osjeti kriza i pad kupovne moći građana.

– Dosta se uzima na rate, a pogotovo tu uslugu traže penzioneri – naveli su iz “Tehno lajna”.

Da se sve više građana planira grijati pomoću klime potvrđuju i u banjalučkoj prodavnici “Zeus”.

– Kupuje se sve, ali u principu najviše klime, čije se cijene u prosjeku kreću od 800 do 1.000 maraka – kazali su u ovoj radnji i dodali kako mnogi traže da kupuju na rate.

Kupci se odlučuju za klime jer je kažu sada isplativije grijati se na struju nego na drva.

– Lani su bili aktuelni “smederevci”, a sada mnogi uz grijanje koje već imaju traže konvektore – rekli su u ovoj trgovini.

U jednoj derventskoj radnji kažu da su trenutno najtraženije toplotne pumpe koje rade na struju, kao i klima ali troše manje električne energije.

Dodali su da se osim toplotnih pumpi prodaju i “smederevci” ,”alfe” ali i klime inverter.

– Cijene su veće nego lani, jer nam svaka tri mjeseca od dobavljača stižu novi cjenovnici, a nekada to bude i mjesečno. Kriza se zaista osjeti, a najviše se robe prodaje na rate – rekli su u ovoj derventskoj radnji.

Za grijnu sezonu pripremaju se i građani Prnjavora.

– Kod nas se najviše traže klime inverter i “alfe” na čvrsto gorivo, a cijene su malo veće nego lani – kazala je trgovkinja u jednoj tamošnjoj prodavnici.

Potrošači

U Udruženju građana “ToPeer” iz Doboja kažu da građani imaju veliki problem, jer su cijene ogreva veoma visoke.

– Građani su praktično dovedeni u bezizlaznu situaciju pa se opredjeljuju za norveške radijatore i razmišljaju na taj način da  će bar zagrijati jednu sobu u kojoj će biti, a ostalo i ne mora – kazali su u ovom udruženju i dodali da veoma mnogo građana u Doboju traži isključenje sa gradske toplovodne mreže.

 

izvor:Glas Srpske