Četiri godine odolijevali svim napadima

01.06.2024. - Društvo

U porti manastira Svete Petke, na Pet jezera, parastosom i polaganjem vijenaca danas je obilježen Dan Ilijaške brigade.

Božidar Savić, jedan od komandanata Ilijaške brigade, podsjetio je da je prošlo trideset dvije godine od vremena borbe, stradanja i patnje naroda sa područja Ilijaša.

„U ratnom periodu na Ilijaš je neprijatelj napadao iz pravca tuzlanskog i zeničkog bazena. Zbog toga je bilo toliko borbi i nasrtaja na nas koji smo branili Ilijaš. Bili smo stabilni, postojani i odbranili smo svoja ognjišta. U mirnodopskom periodu doživjeli smo veliki egzodus Srba sa područja Sarajeva. Danas nam neki žele da sude za egzodus i za ratne zločine, optužujući nas za progon nesrpskog stanovništva iz ilijaša, iako je oko stotinu hiljada Srba sa područja Zenice, Breze, Visokog i Ilijaša protjerano i niko za to ne odgovara. Vjerujem da će pravda konačno biti i na našoj strani. Moramo biti jedinstveni i pravedni, kao što smo bili i u ratu“, izjavio je Božidar Savić, podsjetivši da je Ilijaška brigada nakon teških borbi imala ukupno 539 poginulih boraca i više od dvije hiljade ranjenih pripadnika Brigade.

Među nastradalima puno civila i trideset osmoro djece

Među nastradalima puno je bilo civila, među njima i trideset osmoro djece. Zvanično je bilo pet do šest ofanziva na Ilijaš, ali je bilo puno i borbi lokalnog karaktera, podsjetio je Božidar Savić.

 Milenko Zupur, predsjednik Udruženja građana „Prijatelji Ilijaša“ podsjetio je da je uloga Ilijaške brigade u Odbrambeno – otadžbinskom ratu bila posebna i specifična.

 „Ne umanujući zasluge drugih brigada na oslobađanju i stvaranju Republike Srpske, moram istaći i to da je Ilijaška brigada branila jedan specifičan položaj i četiri godine je izdržavala napade neprijatelja sa svih strana. Mi u ovom udruženju njegujemo tekovine, uspomene, održavamo i čuvamo sve ono što treba čuvati kao uspomenu na Ilijašku brigadu. Svake godine se okupljamo, obilježavamo Dan brigade. Završavamo i ovo Spomen – obilježje i nadamo se da će u narednoj godini ovo Spomen – obilježje biti završeno, da bi čuvalo uspomenu na brojne poginule pripadnike brigade i civilne žrtve rata. Ovo je spomen – obilježje dostojno svih onih koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku“, istakao je Milenko Zupur, zahvalivši se Eparhiji zvorničko tuzlanskoj koja je ustupila prostor za izgradnju Spomen – obilježja.

1.260 imena ispisanih na postamentima

 „Imena poginulih sa područja Ilijaša, Vogošće i Rajlovca, ispisana na ovom spomeniku, simbolizuju borbu srpskog naroda, uz pomoć Srpske pravoslavne crkve. Na ovom mjestu ispisano je 1.260 imena i još uvijek se spisak dopunjuje nekim novim imenom“, naglasio je Milenko Zupur.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglasio je veliki herojski značaj borbe koju su vodili pripadnici Ilijaške brigade tokom rata za očuvanje svojih ognjišta.

„ Njih je odlikovalo jedinstvo i sloga. Četiri godine su odolijevali napadima sa svih strana, a bili su u potpunom okruženju. Bili su izloženi neprijateljskim napadima kao nijedna druga brigada tokom Odbrambeno – otadžbinskog rata. Borili su se za ideal slobode, za Republiku Srpsku, za svoja vjekovna ognjišta i u tome su uspjeli. Pripadnici Ilijaške brigade dali su dvostruku žrtvu za Republiku Srpsku i za njeno stvaranje.

Dvostruka žrtva za Republiku Srpsku

Stvarali su je na bojnom polju, s puškom u ruci, gubeći glave, žrtvujući svoje živote i dijelove tijela, a druga žrtva je napuštanje vjekovnih ognjišta zarad stvaranja Republike Srpske. To mi moramo poštovati i odavati punu zahvalnost tim ljudima. Za slobodu u Odbrambeno – otadžbinskom ratu poginulo je više od 23.000 ljudi i oni su ti zbog kojih moramo čuvati Republiku Srpsku. To je naša obaveza i prema budućim generacijama“, poručio je Radan Ostojić.

Bijeljina.com