“Fekalije se ispuštaju direktno u rijeku”: Njemac je odlučio da Dunavom prepliva 2.857 km, u Beogradu je odustao

01.06.2022.

Andreads Fat, profesor hemije na Univerzitetu u Furtvangenu u Nemačkoj, koji je odlučio da prepliva Dunav u okviru projekta Cleandanube moraće malo da smanji kilometražu od planiranih 2.857 kilometara. U Beogradu je odustao od plivanja.

Juta Nojman iz njegovog tima objasnila nam je zašto je Fat doneo tu odluku. Reka je previše zagađena i smatrao je da bi to moglo da naškodi njegovom imunitetu.

– U Beogradu živi oko 1,7 miliona ljudi. Njihova otpadna voda ne prolazi nikakav tretman u fabrikama za prereadu, već se direktno uliva u reke. Izmet ulazi u vodu. Zbog količine bakterija koje se ulivaju, veliki je izazov plivati u Beogradu. Posledica kontakta sa dunavskom vodom može biti može biti infekcija ešerihijom koli – kazala je Nojman za “Telegraf”.

U Beograd je uplovio brodom.

– Kako je Andreas Fat na dugoj ekspediciji, on nije želeo da vrši pritisak na svoj imuni sistem i bio je na našem brodu kada smo ulazili u Beograd. Za sve koji plivaju u Dunavu, na delu kroz Beograd, Fat savetuje: Pokušajte da ne gutate vodu. Ako ste slabog imunitetea, nemojte da plivate u tom delu reke. Voda Dunava je u regionu Beograda prljava i mi smo našim brzim testovima izmerili da je koncentracija kiseonika u Dunavu u Beogradu niža nego u regionima koje smo već prešli. Objavićemo i kompletne rezultate hemijske analize kada završimo našu ekspediciju Cleandanube – Čist Dunav – objasnila je.

Možda Srbija nema obavezu da se pridržava standarda EU, ali cilj ove ekspedicije je da podigne svest ljudi o značaju čistih reka.

– Srbija nije članica EU, pa nema obavezu da ispuni parametre i granične vrednosti kvaliteta vode koje propisuje EU. Jedan od ciljeva našeg projekta je da proširimo svest o važnosti čistih reka i tome kako da smanjimo količinu mikroplastike i razblaženih štetnih materija u vodi – napisala je Nojman.

U Beogradu postoji čak 100 direktnih izliva kanalizacije iz kojih se na godišnjem nivou u reke izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija, rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Plan je da se u Velikom selu izgradi fabrika za preradu otpadnih voda u koju će biti uloženo u prvoj fazi 285, a u drugoj 400 do 500 miliona evra i koja će pokriti 80 izliva kanalizacija. Ostale izlive pokriće druge fabrike za preradu otpadnih voda

Izvor: Telegraf/FOTO:Hochschule Furtwangen