Domaćinsko poslovanje dovelo nas je do pozitivnog rezultata

29.12.2023. - Društvo

Preduzeće AD “Grad” je nakon tri loše poslovne godine ostvarilo pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 55.420 KM, što je veliki uspjeh za mene kao rukovodioca ovog preduzeća i za sve zaposlene, izjavio je Ratomir Draganić, direktor preduzeća AD “Grad” ocjenjujući poslovanje ovog preduzeća u ovoj godini.

Responsive image

“Kada sam postavljen na funkciju vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća, abilo je to sredinom avgusta 2022. Godine, zatekao sam izuzetno loše stanje, osmomjesečne neuplaćene poreze i doprinose za radnike, u iznosu oko 320.000 KM, ali i veliko kreditno zaduženje, sa mjesečnom ratom od 29.800 KM, koliko ona iznosi i danas. Bio je to i period pandemije virusa korona, što je usložnjavalo tadašnje poslovanje. Tadašnji dug prema dobavljačima iznosio je oko dva miliona KM. Održao sam sastanak s radnicima i insistirao sam na zajedničkom i odgovornom radu. Veliki broj radnika me poslušao i mi smo 2023. godinu završili s pozitivnim finansijskim rezultatom.

Nakon tri godine lošeg poslovanja, konačno pozitivan rezultat

 Ako se osvrnemo na vremenski period unazad tri godine, podsjetiću vas da je preduzeće pozitivno poslovalo u 2019. godini, sa ostvarenih 8.269 KM dobiti, već u 2020. godini ostvaren je negativan finansijski rezultat sa 430.000 KM manjka, čemu je u velikoj mjeri kumovala i korona. U 2021. godini ostvaren je minus od 171.706 KM, u 2022. godini minus od 291. 585 KM. Sada, u 2023. godini, po prvi put nakon tri godine, ostvarili smo pozitivno poslovanje u iznosu od 55.420 KM. To je za nas ogroman pomak u odnosu na stanje koje sam zatekao u avgustu 2022. godine”, izjavio je Ratomir Draganić.

 Draganić kaže da su u međuvremenu izmirene sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa, redovno su isplaćivane plate radnicima, redovno se izmiruju obaveze prema dobavljačima.

“Povećali smo prihod na Kvantaškoj pijaci i u Hali A, gdje se nalaze poslovni prostori za iznajmljivanje. Učetvorostručili smo prihod za iznajmljivanje sportske sale. Mi smo prihode u ovoj godini povećali za oko 460.000 KM, dok smo rashode povećali za nešto više od 80.000 KM. Zbog toga smo i ostvarili pozitivan finansijski rezultat. Nismo mijenjali cijene zakupa prostora u hali, cijene  izložbenog prostora u okviru sajma “Interagro”, niti cijene zakupa u okviru Pantelinskog vašara. Uprkos tome, ostvarili smo veći prihod. Domaćinskim radom i ophođenjem prema poslovanju, prihodima i rashodima, može se napraviti dobar poslovni rezultat”, ističe Draganić.

Bijeljina.com