Iz depoa Višeg suda nestalo je i oružje iz drugih predmeta,ne samo kavčana

17.09.2023. - Društvo
 Nakon što su iz skladišta Višeg suda u Podgorici nestali sudski predmeti sa postupcima pripadnika kavačkog klana, novinarka podgoričkih “Vijesti” Svjetlana Đokić kaže da je nestalo i oružje iz drugih predmeta, navodeći da razlog krađe nije uništavanje dokaza kavačke kriminalne grupe.

“Nije nestajalo samo oružje iz predmeta koji su formirani protiv pripadnika kavačkog kriminalnog klana, već i oružje iz drugih predmeta. Tako da je priča o tome da je ovo sve možda djelo nekog od prijatelja kavčana koji žele da unište dokaze potpuno jedan nemogući scenario”, rekla je Đokić za Tanjug.

Ona je objasnila da su svi nestali pištolji i oružje vještačeni i da uvijek postoji kopija spisa predmeta na nekom drugom mjestu.

“Da li kod tužioca, advokata odbrane, forenzičkom centru i postavlja se pitanje zbog čega zašto bi neko ukrao oružje baš iz predmeta u kojima se kao optuženi i osuđeni navode bilo ko od pripadnika kavačke kriminalne grupe”, ocijenila je Đokić.

Kako je kopanje tunela do depoa suda proteklo neprimjećeno, utvrdiće istraga, dodaje ona.

“Moguće da su počinioci tog djela iskoristili kolektivni godišnji odmor u sudu i redovne radove na zgradi te kopanje tunela nije uočeno odmah. Istraga i dalje traje i neki detalji nisu poznati, ono što za sada znamo jeste da su službenici višeg suda otkrili da nedostaju neki predmeti i da su odmah o tome obavijestili službenike policije, koji su obavili uviđaj, ali nakon što su završili uviđaj, tek su onda službenice Višeg suda primetile i otkrile rupu na zidu”, rekla je Đokić.

Ona je rekla da se sumnja da su počinioci ovog krivičnog djela iskoristili kolektivni godišnji odmor koji ima sud i da su tako tokom avgusta kopali tunel.

“Međutim, mislim da su osim kolektivnog odmora počinioci ovog djela iskoristili i to što se izvode određeni građevinski radovi – tačnije mijenja se fasada i da su prosto negdje tu našli način kako najlakše da se uklope. Znate i sami kada se izvode određeni građevinski radovi, tu je prisutna i buka i definitivno da su nešto i čuli dežurni radnici koji su bili u Višem sudu”, ocijenila je Đokić.

Ona je rekla da izjava odlazećeg premijera Crne Gore Dritana Abazovića gdje on prst krivice upire u Viši sud, službenike i sudije, nije nešto što je neočekivano od njega.

 “Budući da smo mi ovdje svjedoci da gospodin Abazović za račun vjerovatno lične promocije olako etiketira ljude i optužuje ih javno za mnogo teška krivična djela pa tako i za ovo”, rekla je Đokić.

Ona je rekla da je, s obzirom da se sve dešavalo u zgradi gdje je smješten Viši sud i da je to skladište oduzetih predmeta u predmetima u kojima postupaju sudije Višeg suda, formiran predmet od strane Osnovnog državnog tužioca i već su počela saslušanja.

 “Pred osnovnim državnim tužiocem izjavu je dao i predsjednik Višeg suda Boris Savić. Nešto čime bi zaista trebalo da se pozabavi crnogorska javnost, da se utvrdi zaista čija je ovde krivica i koje napravio propust budući da je portparolka i sutkinjia pordgoričkog Višeg suda Vesna Kovačević izjavila i prikazala dokument u kom se navodi da je Vrhovni sud Crne Gore koji je smješten u istoj zgradi početkom jula zatražio od uprave policije dodatne provere i obezbjeđenja te zgrade i na taj dopis nisu dobili odgovor”, rekla je Đokić.

Potrebno je tačno utvrditi ko je napravio propust, ističe Đokić, da li je napravila službenica ili neki sudija, kao što to tvrdi premijer Abazović.

“Ulica gdje se nalazi Viši sud je čvor crnogorskih institucija. Prekoputa je Skupština, na 50-ak metara je Vlada, zatim na stotinak metara Specijalno državno tužilaštvo. Tik uz Skupštinu je zgrada Predsjedništva i zar nije logično da službe bezbjednosti vrše gotovo svakodnevnu provjeru onih koji se nalaze u neposrednoj blizini tih institucija, onih koji zakupljuju stanove u neposrednoj blizini tih institucija. Mislim da su u ovom slučaju službe bezbjednosti pale na ispitu”, ocijenila je Đokić.

Đokić je objasnila da se u depou Višeg suda “ne zna gdje je koji predmet” i da je pronalazak određenog predmeta zbog neuređenosti komplikovan, te da joj zbog toga djeluje nemoguće da je neko “ciljao” baš predmete u kojima su označeni pripadnici kavačke kriminalne grupe.

“Prosto je trebalo znati gdje su ti predmeti, broj i to je za mene nemoguće i neizvodljivo, sem ukoliko, da se vratimo na izjavu Abazovića, oni nisu imali pomoć iznutra, pa im je neko izdvajao te predmete i stavljao onako pored rupe tunela da mogu da uzimaju”, rekla je Đokić.

 

 

izvor:Tanjug/Glas Srpske/ FOTO:Vijesti