Diplomirani ekolog koji nikom nije potreban: Moraću u stranku!

14.06.2022.

Dejan Vujanović

Većina mladih nakon diplomiranja, prvo se prijavljuje na Zavod za zapošljavanje, čekajući da ih nekad, neko pozove za posao. U međuvremenu počnu raditi nešto sasvim drugo i različito od onoga za šta su se školovali. 

Šest godina na Birou

Jedan od njih je i naš sagovornik dvadesetdevetogodišnji Dejan Vujanović diplomirani ekolog iz Bijeljine,  jedan od 15 ekologa koji se šestu godinu nalazi na birou.

Mislio sam da će biti posla

Kako ističe za portal Bijeljina.com, baš iz razloga što njegova generacija nije u tako velikom broju namjeravala da upiše sličan fakultete, on se odlučio za ekologiju, negdje se vodeći i onom da će lakše doći kasnije do zaposlenja, ali nije bilo tako.

Jedan jedini poziv s Biroa

 „Nakon otprilike tri mjeseca sam dobio poziv za posao, sa Biroa,prvi i jedini put. U pitanju je bila firma koja je vršila mjerenja na Rudniku i termoelektrani Ugljevik, međutim njima je bila potrebna osoba sa iskustvom.

Odgovori: Neiskusan si

Odgovori u firmama gdje sam tražio posao u struci, i redovno dobijao odbijenicu, kao razloge su takođe navodili da im ili ne treba niko ili da već ljude imaju zaposlene i sa iskustvom.

Ima firmi ali ne i potrebe?

Po meni u Bijeljini ima dosta firmi kojima bi bio potreban ekolog više, na primjer u “Komunalacu” ili  “Vodama Srpske“, ističe Vujanović.

Moraću u stranku!

Na pitanje kako vidi sebe i svoju struku u budućnosti, odgovara da je čak bio i primoran da se dodatno edukuje, radi neke buduće prekvalifikacije.

„ Još u doba studiranja, na moju sreću, sam se zainteresovao za web dizajn i grafiku, tako da od tog posla vjerovatno u buduće neću odustajati, i da ukoliko se ne pojavi mjesto ekologa, sebe vidim u IT sektoru, ili prvo u nekim stranačkim redovima, jer izgleda toje jedina sigurna ulaznica ka zaposlenju“, zaključuje Vujanović .

Koliko god mi svakodnevno isticali da naša ekološka svijet kaska za ostatkom svijeta, prvo bi se trebali riješiti problemi  ovog tipa da ljudi iz struke ne budu nezaposleni.

Dosta mladih u Bijeljini dijeli Dejanovu sudbinu, neki čak nikada nisu pozvani na razgovor za posao, a sada rade u poslastičarnicama, kladionicama i drugim privatnim firmama i ne vide mogućnost da se zaposle u struci.

 

Bijeljina.com