Diplomate majstori za tuče, šverc i porniće

01.04.2023. - Društvo

Fizički obračun dvojice visokorangiranih službenika Ambasade BiH u Jordanu posljednji je u nizu nevjerovatnih skandala koje već godinama priređuju diplomatski predstavnici BiH u svijetu.

 

Javnost je, naime, ostala šokirana informacijom da je nedavno u prostorijama Ambasade BiH u Jordanu savjetnik Nenad Škipina, nakon verbalnog okršaja, za grkljan ščepao svog kolegu, ministra savjetnika Satka Bitangu, što je ovaj ocijenio kao pokušaj davljenja.

S druge strane, Škipina se branio riječima da mu nije bila namjera da “pridavi” Bitangu, već da je nad njim izveo “kontrolisani džiudžicu zahvat”, budući da je on, kako se pohvalio, majstor te borilačke vještine.

Brukali BiH

MMA obračun u Ambasadi BiH u Jordanu, nažalost, nije i jedini slučaj kada su diplomatski predstavnici BiH u svijetu brukali zemlju iz koje dolaze i šokirali ili pak zabavljali ovdašnju javnost.

Ogroman skandal prije 12 godina izbio je i kad je, naprasno, s pozicije ambasadora BiH u Kuvajtu povučen Jasin Ravašde, a ubrzo se otkrio i razlog njegove smjene. Naime, ispostavilo se da se navedeni ambasador u zemlji domaćinu, inače muslimanskoj državi u kojoj vlada strogi šerijatski zakon, bavio švercom alkoholnih pića.

Prema procjenama, Ravašde je za vrijeme svog trogodišnjeg ambasadorovanja u Kuvajtu prodajom “žeste”, uglavnom viskija “Džoni Voker”, zaradio oko pola miliona evra. Piće je kupovao u djuti fri šopovima, a zatim ga preprodavao po 20 puta skupljoj cijeni, jer je prodaja alkohola u Kuvajtu strogo zabranjena.

U javnosti je, takođe, ostao upamćen i porno-skandal tadašnjeg ministra savjetnika u Ambasadi BiH u Beogradu, Zorana Perkovića, čije su se fotografije na kojima je go od pojasa na dolje, a koje je slao ljubavnici, sredinom 2017. godine pojavile u medijima.

Biraju ih po partijskoj pripadnosti

Komentarišući za Srpskainfo najnoviji skandal koji potresa bh. diplomatiju, fizički obračun Bitange i Škipine, ali i to što se svako malo u javnosti pojavi neki novi bizarni slučaj iz ambasada BiH u svijetu, bivši karijerni diplomata Srećko Đukić ocjenjuje da je stanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima neke zemlje onakvo kakvo je u cijeloj državi.

– Ambasade predstavljaju presjek stanja u nekom društvu. U svakoj ambasadi i diplomatsko-konzularnom predstavništvu dešavaju se svađe, ima tu različitih karaktera i ličnosti, ali je zanimljivo da skandali koji isplivavaju u javnost uglavnom dolaze iz država koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije – kaže Đukić.

On, između ostalog, ističe da su u bivšoj zajedničkoj državi ambasadori i diplomatski predstavnici, prije slanja u druge zemlje, morali da prođu rigorozne psihofizičke testove kao da su se, prema njegovim riječima, obučavali za pilote.

– Svako od nas morao je da prođe detaljan zdravstveni i psihološki pregled, a konfliktne ili neuravnotežene osobe nisu mogle da idu u diplomatske misije. Danas je, očigledno, došlo drugo vrijeme, gdje se diplomate prvenstveno biraju po partijskoj pripadnosti. Poznavanje stranih jezika, diplomatsko umijeće i vještine, očigledno, nisu više na cijeni – zaključuje Đukić.

SVAĐALI SE I RANIJE
Kako su prenijeli mediji, dvojicu službenika ambasade BiH u Jordanu, Satka Bitangu i Nenada Škipinu, iz “klinča” je razdvojio ambasador Mato Zeko, koji je u svom dopisu Ministarstvu spoljnih poslova naglasio da je do sličnih situacija i svađa između Bitange i Škipine dolazilo i ranije. U dopisu je naveo i to da smatra da “događaju ne treba davati publicitet”.

– Radim puno bitnije stvari. To se desilo, ja nastojim da se smiri i smirilo se. To su radnici Ministarstva spoljnih poslova, neka oni odrađuju svoj dio posla. Meni je puno bitnija ekonomska i kulturna diplomatija – rekao je Zeko za N1.

 

 

izvor:SrpskInfo/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA