Šestorka švercovala marihuanu iz Crne Gore u BiH

13.12.2022. - Društvo
Šest osoba uhapšeno je u akciji „Hornet“ zbog sumnje da su švercovali veće količine marihuane iz Crne Gore u BiH koju su preprodavali uglavnom na području Kantona Sarajevo.

 

 

Prema nezvaničnim informacijama Policija Republike Srpske na području Foče uhapsila je Bojana Drakula, Nedeljka Vukovića i Dražena Salamadiju, a na području Sarajeva uhapšene su još tri osobe, Amel Bogućanin, čija je kuća pretresena te Hamdo Dževlan (34) i Edib Džedžibeg (32). Akciju „Hornet“ pod nadzorom Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH sproveli su pripadnici MUP-a RS, u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo.

Izvor blizak istrazi je rekao da je vođa organizovane kriminalne grupe bio  Drakul, a svi osumnjičeni su otkriveni zahvaljujući dešifrovanju aplikacija Skaj i Anom. Prema  riječima izvora bliskog istrazi tokom istrage otkrivena dva krijumčarska kraka kojim su droge iz Crne Gore prebacivane u Srpsku i dalje u Kanton Sarajevo.

– Grupa je uglavnom u Crnoj Gori nabavljala marihuanu koju su prevozili preko rijeke u čamcima, skrivenu u vozilima. Narkotike su čak i pješice nosili preko planinskih prevoja između Crne Gore i BiH kako bi izbjegli hapšenje – rekao je izvor blizak istrazi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova  Srpske saopšteno je da su na području Foče uhapšeni B. D., N. V. i D. S. zbog sumnje da su počinili organizovani kriminal po Krivičnom zakonu BiH, a u vezi sa neovlašteni promet opojnim drogama.

– Organizovana kriminalna grupa sumnjiči se da je na području Crne Gore nabavljala veće količine marihuane, te organizovala prenos, skrivanje i krijumčarenje droge, a nakon toga distribuciju i prodaju u BiH – rekli su u MUP-u RS.

U MUP-u Kantona Sarajevo, navodeći inicijale, potvrdili su da su uhapsili tri osobe koje sumnjiče za roganizovani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

– Tokom navedenih aktivnosti izvršeni su pretresi više objekata i vozila na području Sarajeva, Foče i Kaknja, pri čemu su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti izvršenja krivičnih djela- saopštili su iz sarajevske policije.

Iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu se sprovodi akcija, potvrđeno je da je na području Sarajeva i Foče uhapšeno više osumnjičenih osoba koji su djelovali kao organizovana kriminalna grupa. Navodi se da su je ta grupa krijumčarila veće količine marihuane iz Crne Gore u BiH.

– U okviru akcije pretreseno je više lokacija koje koriste osumnjičene osobe. Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz KZ-a BiH. Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima – navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ističe se da je pomenuta akcija nastavak su operacija u predmetima sa dokazima iz dešifrovanih aplikacija Skaj i Anom. Akciju „Hornet“ pod nadzorom Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH sproveli su pripadnici MUP-a RS, u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo.

 

DOSIJE

Pojedini uhapšeni u akciji „Hornet“ poznati su  po krivičnim djelima. Bojan Drakul i Nedeljko Vuković već imaju optužnice za šverc drogom. Protiv Drakula u septembru ove godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog šverca 81.1 kilograma narkotika. Zajedno s njim optužen je Mladen Bošnjak iz Fojnice, a terete ih da su drogu pokušali da iz BiH preko Slovenije i Hrvatske prokrijumčare u Njemačku. Otkriveni  su na graničnom prelazu Gruškovje u Sloveniji. Nedeljko Vuković optužen je u  da je učestvovao u švercu 139 kilograma droge. Optužnicu je podiglo Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, a osim Vukovića njom su obuhvaćeni Nemanja Pavlović, Danko Krnojelac i Blagoje Krnojelac.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske