Što je bilo 100 eura, sad je 170…

19.02.2023. - Društvo

Najave za sezonu su dobre, no gosti primjećuju da je smještaj skup. Iako su cijene prilagodili i hoteli, oni ne brinu zbog popunjenosti.

Smještaj na hrvatskoj obali nije zaobišla inflacija pa su u posljednje tri godine cijene narasle oko 30 posto, a ponegdje čak i dvostruko.

Na primjer, studio apartman za dvije osobe u centru Splita 2021. godine koštao je 100 eura, 2022. godine već 150, a ove sezone za njega treba izdvojiti i do 170 eura.

“Iznajmljivači su već prošle godine u prosjeku 15 do 20 posto dizali cijene. Međutim, mi moramo ići više jer moramo nadoknaditi sve troškove koji su nam nametnuti”, govori za RTL predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.

Ona je dodala kako misli da će porast cijena biti “nekih 30 posto u odnosu na protekle tri godine”.

Najave za sezonu su dobre, no gosti primjećuju da je smještaj skup. Iako su cijene prilagodili i hoteli, oni ne brinu zbog popunjenosti.

“Cijene hotelskog smještaja, ovisno od kategoriji, poskupjele su od 15 do 20 postio, a zašto znate i sami. Jednostavno je sve poskupjelo – proizvodi koji se koriste u hotelskim sobama, struja, voda i jednostavno to je bio logičan slijed”, kazala je direktorica hotela u Splitu Nevena Čikeš.

Vlasnik kuće za odmor u Zadvarju Jozo Radeljić istaknuo je kako kod njega sezona traje od petog mjeseca pa do kraja oktobra.

“Sve je popunjeno”, ustvrdio je.

 

izvor:RTL/Bh-index.info/FOTO:Anadolija