Da li očevi prisustvuju porodu u bijeljnskoj bolnici?

19.03.2023. - Društvo

Za pet mjeseci, otkako je u bijeljinskoj bolnici “Sveti Vračevi” odobreno trudnicama da imaju pratnju na porodu, još niko nije koristio ovu uslugu.

Kako su precizirali iz ove zdravstvene ustanove, do sada su imali samo dva zahteva za prisustvo supruga na porođaju, ali su isti na kraju samoinicijativno odustali.

Pristustvo porođaju u ovoj bolnici moguće je od 14. oktobra prošle godine, Odlukom Upravnog odbora.

Pojašnjavaju da trudnica može da predloži prisustvo pratnje pri porođaju, oca djeteta ili drugu punoljetnu osobu, uz naknadu, a po odobrenju ginekologa. Međutim, koliko iznosi naknada za ovu uslugu, nisu precizirali. Osoba koja bi prisustvovala porođaju mora da ima sve uredne briseve, o sopstvenom trošku, i da bude adekvatno obučena, a što je obaveza zaposlenih na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo.

Bijeljinska bolnica od ovog mjeseca uključena je i u projekat „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, odnosno porodilje će imati mogućnost da anonimno iznesu svoja iskustva sa porođaja, te ujedno prijave korupciju ili neki vid nesavjesnog liječenja koji su doživjele.

Majke će putem telefona, odgovarati na pitanja koja se odnose na informisanost o svom i zdravstvenom stanju bebe, te eventualno pristustvo korupcije u porodilištu.

– Tokom 2022. godine nije bilo prijava o korupciji i nesavjesnom liječenju- odgovorili su iz bolnice “Sveti Vračevi”.

Izvor: Srpskainfo/Foto:Bijeljina.com