Izdata ozbiljna upozorenja, otkazuje se nastava u školama, ima mrtvih

19.12.2022. - Društvo

Zbog izuzetno opasnih vremenskih uslova u mnogim njemačkim gradovima i okruzima u ponedjeljak je otkazana školska nastava.

U okruzima Hameln-Pyrmont i Vechta te u gradu Delmenhorstu u Donjoj Saskoj školska nastava u ponedjeljak je otkazana u svim opštim i stručnim školama zbog “očekivanih ekstremnih vremenskih uslova”. Nastave nema niti u okrugu Getingen.

Škole i vrtići u Diseldorfu takođe su ostali zatvoreni u ponedjeljak. Njemačka meteorološka služba (DWD) upozorava na ekstremnu vremensku situaciju za Diseldorf.

U Bremenu je početak nastave u ponedjeljak djelomično otkazan. Razlog tome su upozorenja Njemačke meteorološke službe o crnom ledu.

– Zbog ekstremnih vremenskih uslova, nastava školama odvija se od trećeg sata – saopštio je Odjel za obrazovanje Grada Bremena u nedjelju naveče.

Tokom noći na ponedjeljak i djelimično u ponedjeljak ujutro padaće ledena kiša s jugozapada uz rašireno stvaranje crnog leda, posebno u istočnoj polovini, predvidjela je Njemačka meteorološka služba.

Okrug Werra-Meißner savjetovao je školama da ponude učenje “online”.

Hitne službe upozorile su na opasnost crnog leda. U bolnici u Ulmu preminuo je 77-godišnjak nakon što je pao na cesti zbog snijega. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snijegom prekrivenoj i zaleđenoj servisnoj cesti u Holchauzenu (okrug Rajn-Lan).

Opasni crni led pogodio je velike dijelove Njemačke u noći na ponedjeljak. Ledena kiša najprije se pojavila na zapadu i sjeverozapadu, kasnije i u centralnoj Njemačkoj.

I u njemačkoj saveznoj zemlji Rajnnland-Pfalc nekoliko je škola otkazalo školsku nastavu. Razlog je upozorenje Njemačke meteorološke službe o crnom ledu.

U okrugu Rajnn-Lan lakše su povrijeđene dvije osobe.

U okrugu Varendorf u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji policija je između ponoći i tri sata ujutro zabilježila sedam nesreća povezanih s lošim vremenskim usloviima.

Njemačka meteorološka služba (DWD) izdala je u ponedjeljak ujutro upozorenja na teške vremenske uslove za dijelove svih njemačkih saveznih zemalja.

Budući da je tlo zamrznuto do dubine veće od 20 centimetara, situacija s crnim ledom može potrajati dugo. Ublažavanje je sada uglavnom prevladalo u zapadnoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje se situacija s crnim ledom sve više smanjuje, saopštili su iz DWD-a.

DWD savjetuje izbjegavanje boravka na otvorenom što je više moguće. Ko u ponedjeljak mora biti vani automobilom neka prilagodi svoj način vožnje na cesti. Osim toga, DWD savjetuje vozačima da napune svoje rezervoare i sa sobom ponesu deke i tople napitke, prenosi Poslovni dnevnik pisanje Fenix Magazina.

 

izvor:FenixMagazin/Agencije/FOTO:printscreen