Evo na čemu nas sve varaju u trgovinama i marketima

17.12.2022. - Društvo

Po odlasku u kupovinu, potrošači treba da otvore četvoro očiju, kako bi izbjegli da budu žrtve raznih nepravilnosti u trgovinama i marketima, koje svaki put idu na njihovu štetu.

Iz udruženja potrošača naglašavaju da su građani često na meti obmana, te podsjećaju da, između ostalog, težina plastičnih posuda u koje se pakuje rinfuzna roba, ne smije da ulazi u gramažu kupljenog proizvoda.

– Mnogi od vas su i danas ili će sutra u kupovinu i kada uzmete neku od plastičnih kutijica izvažite je i zahtijevajte da se iz neto mase oduzme težina materijala za pakovanje. Jednom se mora stati u kraj mahinacijama trgovaca. Nisu nam dovoljna sva silna poskupljenja već plaćamo previsoku cijuenu i pakovanja. Sve ovo pribilježite u Knjigu reklamacija i zahtijevajte da vam odgovore. Pozovite se na Zakon o zaštiti potrošača, član 25. (5) koji kaže da se u neto masu ne smije  uračunavati težina materijala za pakovanje – poručuju na svojoj Fejsbuk stranici iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Prijedor.

Kupcima, svakako, veliku glavobolju zadaje neusklađenost cijena na policima i kasama pa, tek kad kod kuće pogledaju fiskalni račun, shvate da su neki proizvod na kasi platili skuplje, od cijene koja je bila istaknuta na rafi.

Posebna priča su suhomesnati proizvodi, prije svega salame, na kojima potrošač teško može da provjeri rok trajanja jer je, gotovo u pravilu, preko njega utisnuta gramaža.

Građani su, takođe, na udaru proizvođača i trgovaca koji, smanjujući gramažu takođe udaraju na njihov životni standard. Naime, na domaćem tržištu sve više je proizvoda u sve manjim pakovanima, dok njihove cijene rastu. Riječ je o robama široke potrošnje, prije svega prehrambenim namirnicama koje su pretrpjele promjenu u gramaži, na štetu potrošača-naravno.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO:Agencije