”Nema opravdanja za kolone između Srbije i BiH”

13.12.2022. - Društvo

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je čekanje na granicama neprihvatljivo, jer potpuno uništava poslovnu perspektivu, te da su poražavajuće kolone automobila između Srbije i BiH u kojima ljudi čekaju satima, jer ne postoji opravdanje za to.

 

Momirović je najavio je da će se Srbija u narednom periodu više baviti uklanjanjem barijera za brži protok robe na granicama i kontrolom sive ekonomije, jer države Balkana, njihove ekonomije i kompanije koje tu posluju trpe zbog granica.

Momirović je istakao da to neće biti lak zadatak, jer je na Balkanu previše politike, ali je naveo da svi treba da se okrenu ekonomiji, čiji će rezultati poslije imati uticaja i na politiku.

On je rekao da će država raditi na tome da omogući slobodan promet robe na granicama.

Momirović je u Beogradu, na jednom od panela u organizaciji Američke privredne komore povodom predstavljanja izvještaja o uslovima poslovanja u Srbiji “Deseto prolazno vrijeme”, istakao da je “Otvoreni Balkan” sjajna inicijativa, ali da se ne može negirati da svaka prekogranična trgovna na Balkanu ima političke elemente.

– U ovoj situaciji svi gube, a najviše kompanije iz EU koje su ovde dominantne. Našim partnerima iz EU kažem da će imati kolone kamiona do Beograda. Imamo nekoliko kritičnih granica – ka Makedoniji, Hrvatskoj i Mađarskoj i moramo da uradimo nešto – rekao je Momirović.

On je naveo da su Srbija, Balkan i Cefta region malo tržište, jer je u ekonomskom smislu cijela Cefta manja od Slovačke, prenijeli su beogradski mediji.

Momirović je ukazao na to da je novi fenomen posljednjih godina nedostatak radne snage, posebno kvalifikovane – od inženjera do kvalifikovanih radnika

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO:FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RINGIER