Čajničko jevanđelje vratilo se u svoj hram, opovrgnuti navodi o krađi

24.03.2023. - Društvo

Čajničko četverojevanđelje, neprocjenjivo duhovno i kulturno-istorijsko blago Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH, nakon 18 mjeseci restauracije u Beogradu, sutra će biti predstavljeno narodu na poklonjenje poslije Svete arhijerejske liturgije koju će u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Sveta arhijerejska liturgija počeće u devet časova.

Poslije restauracije, konzervacije, te naučne i stručne obrade u Beogradu, Čajničko četverojevanđelje vraća se u svoj hram i među svoje sveštenstvo i vjernike gdje se čuva već 600 godina, saopšteno je iz Republičkog sekretarijata za vjere.

Na ovaj način, ističu iz Republičkog sekretarijata, „biće opovrgnute lažne medijske tvrdnje pojedinih sarajevskih intelektualaca, naučnika, javnih radnika, publicista i nekih članova Komisije za nacionalne spomenika da je Četverojevanđelje ukradeno, da ga je Srbija prisvojila, da ga je SPC tajno sklonila u Beograd”, te “da su ga ukrali Milorad Dodik i Emir Kusturica”, kao i navodi da je neovlašteno izneseno iz BiH.

-Čak je podnesena i prijava Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Tužilaštvu, a da se pritom niko nije sjetio da zove vlasnika Čajničkog četverojevanđelja – Srpsku pravoslavnu crkvu – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da Republički sekretarijat za vjere već pet godina koordiniše i finansira restauraciju, konzervaciju i prezentaciju duhovnog i kulturno-istorijskog blaga SPC u Republici Srpskoj i BiH, te da je zahvaljujući tome otvorena riznica u manastiru Žitomislić, manastiru Gomionica, a za koji mjesec biće otvorena eparhijska riznica Zvorničko-tuzlanske eparhije u Bijeljini.

-Posebna pažnja je posvećena riznici u Čajniču, gdje su završeni radovi na konzervaciji i restauraciji Čajničke Bogorodice i Čajničkog četverojevanđelja. Trenutno se radi na restauraciji i konzervaciji značajnih rukopisa i štampanih knjiga, ikonopisa, duboreza iz različitih crkava i manastira SPC – navodi se u saopštenju.

Iz Sekretarijata su istakli da se sve radi po odobrenju nadležnih arhijereja, u skladu sa propisima nadležnih vlasti i sa Aneksom osam član pet Dejtonskog mirovnog sporazuma prema kojem je entitet, na čijoj teritoriji se nalazi nacionalni spomenik, nadležan za preduzimanje odgovarajućih pravnih, naučnih, tehničkih, administrativnih i finansijskih mjera potrebnih radi zaštite, konzerviranja, prezentacije i sanacije nacionalnih spomenika.

Republički sekretarijat za vjere, kao nosilac cjelokupnog procesa finansiranja, legalnog iznošenja i povratka Čajničkog četverojevanđelja, poziva vjernike i novinare da prisustvuju ovom svečanom činu.

Čajničko jevanđelje je jedina srednjovjekovna rukopisna knjiga iz stare srpske države Bosne koja je do danas sačuvana u BiH.

Jevanđelje je prema osobenostima jezika datirano u rani 15. vijek, a nastalo je na tlu istočne Bosne. Čuva se u Čajniču i vlasništvo je Srpske pravoslavne crkve.

Nakon što su se predstavnici Komisije za očuvanje spomenika BiH “zabrinuli” za jevanđelje, tvrdeći da je ono neovlašteno izneseno iz BiH u Srbiju, ispostavilo se da je uzbuna lažna i da se ovaj dokument restaurisan vraća u Čajniče, gdje se pravoslavni pastiri već duže od pet vijekova staraju o raškoj zaostavštini iz srednjovjekovnog perioda.

Pojedini bošnjački istoričari nastoje da ovaj izuzetno vrijedan pravoslavni spis proglase zaostavštinom “bosanske provenijencije” i u daljoj interpretaciji iskoriste kao uporište za teze o “crkvi bosanskoj”.

 

izvor/FOTO:Glas Srpske