Brišu carinu na električna auta

07.06.2022. - Društvo

Carinska stopa od pet odsto na uvoz električnih automobila u BiH uskoro bi mogla postati prošlost jer nadležne institucije imaju za cilj stimulisati privrednike i građane na kupovinu ove vrste automobila čija bi masovnija upotreba značajno uticala na smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu životne sredine.

Inicijativu za suspenziju carinske stope na uvoz pomenutih vozila juče je podržala Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a sada je na potezu Savjet ministara koji ima obavezu da u narednih 15 dana donese konačnu odluku.

Inicijativom, čiji su potpisnici poslanici u Predstavničkom domu Edita Đapo, Saša Magazinović i Jasmin Emrić, traži se i znatno umanjenje carinske stope na uvoz hibridnih automobila i to sa 15 na pet odsto.

“Budući da dekarbonizacija predstavlja jedan od ključnih stubova Zelene agende za zapadni Balkan neophodno je da institucije BiH idu u pravcu realizacije preuzetih obaveza, a ukidanje i smanjenje carinskih stopa za električna i hibridna vozila i to po mogućnosti trajno, jedna je od tih aktivnosti”, navodi se u inicijativi.

Iako je prodaja električnih vozila u svijetu lani udvostručena, dostigavši rekordnih 6,6 miliona, u BiH je taj broj i dalje simboličan. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u našu zemlju od 2017. godine, kada je uvezen prvi električni automobil, do kraja maja ove godine stiglo je 110 vozila te vrste.

“U prvih pet mjeseci ove godine uvezeno je 17 električnih vozila i to 13 iz Njemačke, dva iz Francuske te po jedan iz Koreje i SAD. Najskuplje je plaćen “porše tajkan GTS” i to gotovo 190.000 maraka”, podaci su UIO BiH.

Kada su u pitanju hibridna vozila lani je u BiH uvezeno 359 takvih automobila, dok ih je u prvih pet mjeseci ove godine stiglo 248 a njihova vrijednost premašuje 13 miliona KM.

Banjalučka IT komanija “East Code”, koja je među prvima u Srpskoj uvezla ekološki prihvatljivo vozilo, u svom voznom parku trenutno posjeduje pet takvih automobila, a ukoliko dođe do ukidanja carinskih stopa taj broj do kraja godine mogao bi biti i veći.

“Već pet godina koristimo električna vozila, pokazala su se kao veoma efikasna i doprinose značajnim uštedama. Računica pokazuje da za prelazak 100 kilometara potrošimo struje u vrijednosti oko dvije marke, što je u odnosu na trenutne cijene goriva prevelika razlika. Plus, kod električnih automobila nema troškova malog i velikog servisa, kočnice duže traju i još niz prednosti”,  priča suvlasnik kompanije “East Code” Saša Matić. Kao otežavajuću okolnost naveo je mali broj servisa koje pružaju uslugu popravke takvih vozila.

Predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH Haris Muratović tvrdi da bi ukidanje i smanjenje carine za uvoz električnih i hibridnih automobila imalo višestruku korist, jer bi se ostvarili brojni benefiti.

“Osim koristi sa aspekta zagađenja, povoljniji su za servisiranje i bezbjedniji na putevima što je veoma značajno, budući da godišnje u BiH pogine na stotine ljudi u saobraćaju”,pojašnjava Muratović.

Dodaje da nigdje u Evropi ne postoji carina na ovakvu vrstu automobila.

“Već devet mjeseci lično vozim električni automobil i izračunao sam da sam uštedio 5.500 KM na 20.000 pređenih kilometara”, kazao je Muratović.