Zbog niskih temperatura Gradska toplana produžila sezonu grijanja

17.04.2024. - Društvo

Poslije relativno tople zime, naš grad su zadesile promjene temperature, odnosno nagli pad temperature po okončanju zvanične grijne sezone.

“Mi smo, kao i vi, pratili vremensku prognoziju i očekivali smo promjenu vremena, tako da smo spremni za nastavak grijanja i nakon zvaničnog okončanja grijne sezone i iz tog razloga su radijatori kod korisnika i juče bili topli. Po našim proračunima, trebalo bi da grijemo još sedam dana, međutim, prema najavljenim niskim temperaturama, ukoliko bude bilo potrebno, grijaćemo do početka maja”, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini v.d. direktor Gradske toplane Dušan Ilić, dodajući da je opštinska odluka već godinama unazad, da Toplana grije ukoliko je izmjerena temperatura u 21.00 čas 12 stepeni ili niže.

Ilić je napomenuo da to produženje grijanja neće biti fakturisano za oko 1.000 korisnika koliko ih oni imaju.

„S obzirom na to da smo fakturisali do 15. aprila, kada je bilo prilično toplo, sada, ovo produženje, neće biti fakturisano i korisnici će imati grijanje „gratis“. Ova grijna sezona je bila poprilično topla i iz tog razloga smo uštedili oko 500 tona grijnog materijala, međutim, radimo duže nego što bi trebalo, tako da ćemo možda potrošiti i tu dosadašnju „uštedu“. Nismo imali određenih kvarova i sezona je dobro prošla, zadovoljni smo sezonom. Bijeljina jedan dan u martu nije imala grijanje zbog štrajka rudara, ali ubrzo je to bilo riješeno“, objasnio je Ilić.

Cijena grijanja, kako kaže, nije mijenjana 14 godina, a oni su i dalje „prepušteni sami sebi“.

„Cijena nije mijenjena, 14 godina, mali su prihodi, ali eto, nekako smo izgurali ovu sezonu. Tek sada ćemo imati problem, jer ulazimo u sezonu kada nemamo prihoda, niti imamo šta zaraditi, niti možemo šta zaraditi. Kako ćemo isplatiti plate ni sam ne znam. Mislim da se Gradska uprava mora uključiti da nam malo pomogne, kao i svim drugim toplanama. Dugove imamo i od prošle i od ove sezone. Imamo odluku Nadzornog odbora da idemo u prijedlog za kreditno zaduženje, međutim mi nismo kreditno sposobni i kredit možemo dobiti jedino ako Skupština bude htjela da nam bude garant“, istakao je Ilić.

Ono što je želio da istakne je da se očekuje povećanje cijene grijanja za 25%.

„Odbor za potrošače i ispred Skupštine grada tri člana, donijeli su odluku da možemo ići sa cijenom „na gore“, što je bilo realno i prije četiri do pet godina. Znači, na sadašnje cijenje povećavamo 25%, ali opet to mora ići na Skupštinu grada i ja mislim da neće biti problema da ne prođe“, zaključio je Ilić za Dešavanja u Bijeljini.

Izvor: desavanjaubijeljini.com