U Bolnici “Sveti Vračevi” izvedena jedna od najtežih operacija u kolorektalnoj hirurgiji

19.03.2024. - Društvo

Specijalista opšte i subspecijalista laparoskopske hirurgije iz Univerziteta Malta Predrag Andrejević izveo je danas u bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi” operaciju prednje niske resekcije, jednu od najtežih u kolorektalnoj hirurgiji.

Andrejević koji je operaciju izveo u okviru hirurške radionica “Značaj laparoskopske hirurgije u zbrinjavanju akutnih hirurških stanja” zahvalio je za poziv i prijem u bijeljinskoj bolnici.

“Impresioniran sam bijeljinskom bolnicom. Imaju po dva MRI i skenera, riječ je o novim hirurškim instrumentima i vidim da je edukacija u prvom planu, što je vrlo bitno i raduje me. Malo bolnica u bivšoj Jugoslaviji to prati”, poručio je Andrejević, te izrazio očekivanje za još bolju i bližu saradnju.

Andrejević, koji je hirurg sa više od 10 godina iskustva u laparoskopskoj kolorektalnoj i urgentnoj hirurgiji, na kraju stručnog sastanka održao je predavanje o temi “Značaj laparoskopske hirurgije u zbrinjavanju akutnih hirurških stanja”.

Predsjednik Udruženja hirurga Siniša Maksimović rekao je da je današnja radionica podrška mladim kolegama da mogu uživo da prate i nauče nove tehnike, ali i da usavrše znanja.

“Ovim stručnim sastankom pokazujemo da ispunjavamo našu misiju koja podrazumijeva afirmaciju naših uglednih kolega hirurga koji se izvanredno bave laparoskopskom hirurgijom. Isto tako, povezujemo se i usavršavamo poznanstva sa uglednim hirurzima iz svijeta koji nam na ovaj način omogućavaju da pratimo i usavršavamo nove trendove u hirurgiji”, istakao je Maksimović.

On je rekao da je nakon prošle radionice u Bijeljini uvedena nova hirurška procedura u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Već je urađeno više od 40 takvih procedura i nadamo se da će tako biti i nakon današnje radionice. Slobodno možemo da kažemo da bijeljinska hirurgija krupnim koracima ide u budućnost”, poručio je profesor doktor Siniša Maksimović.

Direktor bijeljinske Bolnice Zlatko Maksimović najavio je da će sljedeća velika ulaganja u ovu ustanovu, nakon angio-sale, biti u hirurgiju.

“Poslije kardiologije koja je napravila veliki iskorak, ne samo u našoj regiji, nego i u cijeloj BiH i šire, idemo na velika vrata sa napretkom u hirurgiji”, istakao je Maksimović.

Hirurškoj radionici prisustvovao je načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Zoran Aleksić koji je pohvalio domaćine i organizatore radionice, te najavio svečanu akademiju početkom septembra povodom obilježavanje 20 godina postojanja Udruženja.

Stručnom skupu prisustvovali su hirurzi sa UKC-a Banjaluka, te bolnica Nevesinje, Doboj, Istočno Sarajevo i Bijeljina, saopšteno je iz bijeljinske bolnice.

Organizatori radionice su Udruženje hirurga Republike Srpske i Odjeljenje za hirurške grane Javne zdravstvene ustanove Bolnica “Sveti vračevi” iz Bijeljine.

Program Vorkšopa akreditovala je Komisija za evaluaciju programa kontinuirane edukacije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Izvor: Agencije