Stavljen moratorijum na štrajk radnika u pravosuđu

03.04.2024. - Društvo

Nakon sastanka Republičkog odbora sindikata pravosuđa i vanredne skupštine sindikata, kojoj je prisustvovao i ministar pravosuđa Miloš Bukejlović sa svojim pomoćnicima, Ranka Mišić, predsjednik i generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske, dogovorili smo se da stavimo moratorijum na štrajk radnika pravosuđa koji je trajao trideset i dva dana, izjavio je Mile Latinović, predsjendik Štrajkačkog odbora radnika pravosuđa u Osnovnom sudu u Bijeljini.

“Dogovoreno je formiranje mješovite komisije koju će sačinjavati petoro predstavnika Republičkog sindikata pravosuđa i petoro predstavnika Ministarstva pravde. Komisija će raditi na “raspakivanju” člana osam Zakona o platama za radnike u pravosuđu. Dogovoreno je da martovska plata bude isplaćena u redovnom roku. Mi računamo da će razgovori sa resornim ministrom biti završeni tokom jula ili avgusta, jer će predložene izmjene zakona biti proslijeđene na Vladu Republike Srpske i na Narodnu skupštinu Republike Srpske. Nakon toga treba mijenjati i Posebni kolektivni ugovor. Očekuje nas nešto duža procedura usaglašavanja propisa. Zahtjevi radnika ostaju nepromijenjeni, a odnose na usklađivanje plate u iznosu od 11,9 odsto.

Tužbe nećemo povlačiti, zahtjevi ostaju na snazi

Tužbe ostaju na snazi, nećemo ih povlačiti. Podnijećemo tužbu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Odluke o rješenju minimalnog procesa rada. Tražićemo od Inspektorata da se izjasni oko našeg zahtjeva o Odluci koja predviđa minimum procesa rada. Ministarstvo rada prebacuje obavezu oko izjašnjavanja na Ministarstvo uprave. Pisaćemo urgencije i tražiti što hitnije izjašnjenje po tom pitanju”, kaže Latinović, ističući da će radnici i dalje insistirati na izdvajanju regresa i toplog obroka iz osnovne plate.

Radnike u pravosuđu nakon jednomjesečnog štrajka dočekao je ogroman broj neriješenih predmeta.

 “Kao što vidite i sami, na stolu su drugostepene odluke koje je rješavao Okružni sud i one su nama vraćene na ponovni rad. Sve radnike očekuje ogroman posao. Nakupilo se puno novih predmeta i podnesaka koje treba obraditi i dati sudijama na dalji rad. Moraju se zakazivati i nova suđenja. Uvjerenja i potvrde za građane ponovo smo vratili na sistem “dan za dan”. Nadamo se da će građani biti zadovoljni našim radom u narednom periodu”, kaže Latinović.

Bijeljina.com