Sjednica Skupštine grada zakazana za 14. novembar

02.11.2023. - Društvo

Na današnjem međustranačkom sastanku predstavnika odborničkih klubova i političkih stranaka koje imaju svoje odbornike u Skupštini grada, dogovoreno da se 24. redovna sjednica Skupštine grada održi 14. novembra.

68.jpeg

26.jpeg

 Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević obavijestio je novinare da su međustranačkom sastanku prisustvovali odbornici Republičke stranke Srpske, Ujedinjene Srpske, SNSD-a, Pokreta za Bijeljinu, SDSS Mićo Mićić, Socijalističke partije, DNS-a,DEMOS-a, NPS-a i SDA, dakle, predstavnici skupštinske većine. Klub odbornika SDS-a opravdao je svoj izostanak, dok se ostali nisu javili, niti su opravdali svoj izostanak.

106.jpeg

“Nismo ni sigurni, da li i u kom obimu postoji Klub odbornika PDP-a, s obzirom na to da je jedan broj ljudi iz PDP-a prešao u Narodni front Jelene Trivić. U narednom periodu vidjećemo u kom pravcu će to ići. Naravno, na sastanak je pozvan gradonačelnik Petrović i predstavnici Gradske uprave, kao predlagači većine tačaka, ali se oni ni ovoga puta nisu odazvali. Oni su predlagači većine tačaka i ovi skupštinski materijali su prvi materijali koji su nam dostavljeni nakon gotovo četiri mjeseca za sjednicu Skupštine grada. Za narednu sjednicu, koja će biti održana 14. novembra, u utorak, u deset časova, imamo negdje oko 45 tačaka dnevnog reda i prilično obiman materijal.

 Deficit u budžetu za 2022. godinu 2,2 miliona KM

Od nekih važnih tačaka treba istaći Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci. Odranije imamo Izvještaj o izvršenju budžeta za 2022. godinu i Izvještaj za prvi kvartal 2023. godine u kojem imamo niz zanimljivih podataka koje su potpisali predstavnici Gradske uprave i gradonačelnik Petrović, izjavio je Đurđević, naglasivši da je u tim izvještajima navedeno da je za 2022. godinu deficit u budžetu iznosio 2,2 miliona KM, takođe, da je u 2022. godini probijen budžet za oko milion maraka u odnosu na odobreni budžet.

“To je konstatovano Planom za izmirenje obaveza koji je dostavljen na sjednicu Skupštine grada. Fiskalni savjet Republike Srpske je konstatovao da postoji neracionalnost prilikom novih zapošljavanja, što je i dovelo do probijanja budžeta.

44.jpeg

Pet puta više zaposlenih na određeno vrijeme

Obratili smo se i Poreskoj upravi RS, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, te smo dobili informaciju da u Gradskoj upravi trenutno radi 151 novozaposleni radnik na određeno vrijeme, plus određeni broj radnika po ugovoru o djelu, iako je Zakonom o lokalnoj samoupravi  jasno definisano da prekoračenje može iznositi samo deset odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih u Gradskoj upravi, što iznosi oko 34 radnika. To znači da je pet puta prekoračena ta cifra. Ukoliko znamo da je prosječna plata oko 1.300 KM, plus porezi i doprinosi, onda dolazimo do cifre veće od tri miliona KM, koliko je neophodno za nova zapošljavanja. U tom slučaju ne čudi što je grad Bijeljina probio odobreni budžet za oko milion KM”, istakao je Đurđević, dodavši i to da su  odbornici konstatovali  kako su skupštinsku proceduru upućene neke tačke koje je trebalo razmatrati počektom godine, u januaru ili februaru.

“Tako je prijedlog programa za izgradnju komunalne infrastrukture na teritoriji grada Bijeljina za 2023. godinu dostavljen za raspravu u novembru. Sezona radova je pri kraju i deplasirano je sada o tome donositi odluku. Ponovo je dostavljen prijedlog  za povećanje  cijena odvoženja I odlaganja komunalnog otpada, iako je Skupština grada jednom to već odbila. Još uvijek nema nacrta rebalansa budžeta, iako je ta procedura dovedena do kraja. Taj materijal mora ići u formi nacrta, tek onda u javnu raspravu, uz saglasnosti Ministarstva finansija. Riječ je o ozbiljnoj i obimnoj proceduri, a mi početkom novembra nemamo taj nacrt u skupštinskoj proceduri”, izjavio je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada.

Bijeljina.com