Organizovan tradicionalni Mitrovdanski vašar (Foto)

08.11.2023. - Društvo

Za dobar svadbarski kupus, treba, prije svega, imati puno strpljenja, volje i iskustva, kaže Mirko Bilanović, profesionalni kuvar koji će ove godine na platou ispred Agrotržnog centra “Knez Ivo od Semberije” pripremiti svadbarski kupus. Mitrovdanski vašar su ove godine uspješno organizovali preduzeće “Grad” A.D., Turistička organizacija grada i gradska uprava Bijeljina.

97.jpeg

26.jpeg

 Mirko Bilanović kaže da treba, prije svega, imati dobar kupus, domaći, semberski.

 “Semberski kupus je mekši i ukusniji, američki je poprilično tvrd. Kupus mora biti dobro ukiseljen. Slatki kupus ne dolazi u obzir. Što se tiče mesa, tu je svinjska koljenica, svinjska rebra, svinjska sirova rebra, slanina, junetina. Slaže se red kupusa, red mesa, obavezni su začini. Kupus ne smije biti preslan.

124.jpeg

Kuvam već skoro pola vijeka. Radio sam nekada u Zenici. Bio sam šef kuhinje koja je proizvodila osam hiljada obroka dnevno. Radio sam na Jadranu, u Tučepima, bio sam šef kuhinje u Banji Dvorovi, otvorio sam i svoj privatni restoran u kojem sam proveo dvadeset i tri godine. Sada sam se ponovo vratio u Banju Dvorovi”, priča Mirko Bilanović, zaokruživši u nekoliko rečenica cijeli svoj profesionalni kulinarski život. Nedaleko od zemljanih lonaca sa svadbarskim kupusom smjestili su se proizvođači meda i prerađevina od meda.

29.jpeg

84.jpeg

Sok od barskog nara prepun C vitamina

Ispred ulaza u sajamsku halu može se vidjeti kvalitetan barski pitomi nar. Tu je i cijeđeni sok od nara. Promoter Branko Milošević, predstavnik “Eko centra” iz Banjaluke, kupcima nudi razne preparate, kreme i gelove od ljekovitog bilja. Znalac svoga posla, ima za svakog kupca dovoljno strpljenja, da ga sasluša i da mu predloži neki od izloženih proizvoda.

57.jpeg

“Ovdje imamo tri vrste nara, onog divljeg, koji je samorodan, a tu je sladun iz Hercegovine i čuveni barski pitomi nar. Sokovi od nara su izuzetno zdravi i ukusni. Dušu dali za ove jesneje i zimske dane. Boca od pola litra je deset, a boca od litar i po 25 KM. Za bocu od jednog litra treba iscijediti sedam kilograma nara. Tu je i naša hercegovačka smokva, koja rađa između Stoca I Malog Blagaja”, kaže Branko Milošević.

116.jpeg

Obilje hrane i prerađevina od voća i povrća

 U sajamskoj hali stotinjak izlagača hrane, povrća i voća, prerađevina, rukotvorina.

 Tu su i djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku – Odjeljenja Centra za socijalni rad Bijeljina. Nevena Jovanović, rukovodilac Dnevnog centra za djecu u riziku, kaže da su djeca na svojim kreativnim radionicama izrađivala zanimljive predmete koje su donijeli na Mitrovdanski vašar.

99.jpeg

 Mejra Korajčević iz Janje izložila je na Mitrovdanskom vašaru kompletan program zimnice, brojne ukusne prerađevine.

112.jpeg

“Donijela sam salatu od patlidžana, s bijelim lukom i feferonom, mrkvu s karfilom, salatu od cvekle, filovane paprika s kupusom, križane paprike, slatko, hurmašice, oblandu, kupus i puno toga još. Sve sirovine su proizvedene na tri hektara. Radimo ja i suprug. Ne odustajemo od posla, sve dok nas zdravlje služi”, kaže Mejra Korajčević.

134.jpeg

Osim svakodnevne postoji i duhovna hrana

Nada Milešić iz Kola srpskih sestara “Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija” pri Petropavlovskom hramu u Bijeljini, kaže da je u životu svakog čovjeka važna svakodnevna hrana, ali i ona duhovna hrana koju dobija u hramovima.

14.jpeg

“Želimo da pokažemo da, osim hrane koju unosimo, imamo i duhovnu hranu. Pečat našeg pojavljivanja na ovom vašaru jeste da pokažemo da savremena žena, uz sve specijalitete koje svakodnevno priprema, treba da se okrene i ka toj duhovnoj hrani, a to su naši svetitelji, naše liturgije”. 

Na Mitrovdanskom vašaru izloženi su i kućni ljubimci, pernata živina, kanarinci i papagaji i puno toga još što se uzgaja i njeguje širom Semberije.

64.jpeg

47.jpeg

U današnjem programu Mitrovdanskog vašara nezaobilazna je bila i fijakerijada.

143.jpeg

105.jpeg

 Bijeljina.com