Odobreno 150.000 KM za energetsku efikasnost

03.11.2023. - Društvo

Bijeljina je prvi grad u Republici Srpskoj koji se odlučio na subvencionisanje ugradnje toplotnih pumpi u individualnim stambenim objektima i objektima kolektivnog stanovanja. Na prvi javni poziv za sufinansiranje mjera poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru grada javilo se 25 zainteresovanih građana. Gradonačelnik Ljubiša Petrović potpisao je ugovore sa 19 korisnika ovih sredstava u ukupnom iznosu od 150.000 KM.

180.jpeg

“Ova mjeru se odnosi na zamjenu peći na čvrsta goriva toplotnim pumpama za zagrijavanje i hlađenje prostora. Planiramo i u narednoj godini da još više građana uključimo u ovaj projekat. Želimo da motivišemo i druge vlasnike individualnih stambenih objekata, odnosno zajednice etažnih vlasnika na ovakav korak. Individualna domaćinstva su mogla maksimalno ostvariti 30 odsto sredstava od investicije, dakle, 6.000 KM za ovu subvenciju, dok su zajednice etažnih vlasnika mogle ostvariti maksimalno 18.000 KM, takođe 30 odsto sredstava od investicije. Uvođenjem toplotnih pumpi ostvariće se ekonomičnost, ušteda novca za grijanje, ušteda energije, a smanjiće se i zagađenje vazduha u Bijeljini, što štetno utiče na zdravlje građana”, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

178.jpeg

Ušteda energije i ekonomičnost

Miloš Knežević, predstavnik Zajednice etažnih vlasnika “Mihajla Pupina 14” izjavio je da je većina stanara bila za ovaj projekat.

“Od grada očekujemo subvenciju od 17.000 KM, a projekat iznosi ukupno 65.000 KM. Od 19 stanova u zgradi, osamnaest vlasnika stanova je prihvatilo ovu ideju. Uskoro ćemo ugraditi toplotne pumpe, a time ćemo maksimalno smanjiti troškove grijanja. I mi vjerujemo da će se investicija isplatiti za četiri godine”, kaže Miloš Knežević.

Dragoslav Torlaković, vlasnik individualnog stambenog objekta u Ulici Stefana Dečanskog u Bijeljini, kaže da se do sada njegova porodična kuća zagrijavala uz pomoć električne energije.

“Zahvaljujem gradonačelniku i Gradskoj upravi na ovoj subvenciji. Mjesečno sam za grijanje u zimskim mjesecima plaćao i do 600 KM. Toplotne pumpe će me koštati oko 27.000 KM, a projekat će se isplatiti za pet do šest godina”, kaže Dragoslav Torlaković.

149.jpeg

Eliminisanje fizičkog rada i zagađenja vazduha

Momčilo Kokić, vlasnik kuće u Ulici Petrova gora broj osam, kaže da će uvođenjem toplotne pumpe uštedjeti puno na potrošnji energenata.

 “Što se tiče samog projekta, značiće mi puno, jer će me osloboditi jednokratne nabavke uglja, drveta ili peleta. Za to sam u svakoj grejnoj sezoni izdvajao od 3.000 KM do 5.000 KM. Ovo je jeftiniji vid grijanja koji podrazumijeva uštedu energije. Eliminiše se i fizički rad za pripremu ogreva, izbacivanje pepela, a dugoročno štedimo na toploj vodi u bojlerima, smanjujemo zagađenje vazduha i eliminišemo izduvne dimne gasove. Nećemo trovati ni sebe, a ni druge građane. Značaj ovog projekta je višestruk, kako za pojedinca, tako i za lokalnu zajednicu”, kaže Kokić.

Dejan Jekić, predstavnik Zajednice etažnih vlasnika “Filipa Višnjića 82” kaže da subvencija grada znači puno, jer kompletan projekat ugradnje toplotnih pumpi za zgradu u kojoj živi 40 porodica, ukupne površine 2.000 m2, košta 90.000 KM.

 “Grad će naš projekat subvencionisati sa 18.000 KM i to će nama značiti puno. Vjerujem da će se ovaj projekat isplatiti za četiri godine. Trenutno se grijemo na ugalj. Teško je angažovati ložača, ugalj poskupljuje, tako da su svi s oduševljenjem prihvatili ovu ideju”, kaže Jekić.

Bijeljina.com