Izgradnja drinskog nasipa u toku, evo kada se očekuje završetak radova (Foto)

27.03.2024. - Društvo

U Janji kod Bijeljine predstavnici JU „Vode Srpske“ i novinarske ekipe obišli su radove na izgradnji prve faze drinskog nasipa u Semberiji, čija je vrijednost 2,4 miliona KM, a prema riječima direktora ovog preduzeća Miroslava Milovanovića, planirano je da projekat bude završen do kraja 2024. godine.

“Ukupna dužina nasipa koja je predviđena potpisanim ugovorom, odnosno prvom fazom, iznosi 2.800 metara. U okviru tog projekta biće urađeno 400 metara parapetnog zida, dok će ostatak dužine od 2.400 metara biti zemljani nasip. Izvođač je počeo radove prije dva mjeseca, iako smo potpisali ugovor prošle godine i uveli ga u radove u julu, ali sve je kasnilo jer nismo dobili građevinsku dozvolu na vrijeme. Ona je stigla tek u januaru ove godine”, rekao je Milovanović novinarima.

On je naveo da je novac za finansiranje projekta obezbijeđen posredstvom Evropske investicione banke, a da će Vlada Republike Srpske, imajući u vidu da je izgradnja drinskog nasipa jedan od prioritetnih projekata, naredne godine nastaviti sa obezbjeđivanjem finansijskog okvira za dalje radove.

“Cilj nam je da što prije sa drinskim nasipom dođemo do Pavlović mosta, a ostale etape nisu prioritetne, za razliku od ove prve. Drinski nasip je jedina prava odbrana grada Bijeljine i Semberije od poplava i kada on bude završen, onda možemo reći da smo sigurno zaštićeni. Javnost se sjeća da je Vlada RS nakon poplava 2014. godine obezbijedila novac za izgradnju drinskog nasipa od Svjetske banke, ali zbog neriješenih imovinskih odnosa u tom periodu, sredstva su preusmjerena na druge radove na obalama rijeke Drine. Vidjeli ste u prethodnim godinama, kada je nivo padavina i dotok vode bio sličan onom iz 2014. godine, nismo imali ozbiljne probleme. Ali bez obzira na to, tek kada izgradimo nasip, moći ćemo reći da smo potpuno sigurni”, istakao je Milovanović.

Direktor „Bijeljina puta“ Nemanja Đaković naglasio je da mu je dargo što je ovo lokalno preduzeće izabrano za izvođača radova.

“Trenutno izvodimo betoniranje parapetnih zidova u dužini od 400 metara, a izgrađena je i servisna saobraćajnica sa branjene strane. Počećemo zatim radove na izradi probne dionice zemljanog dijela nasipa, u dužini od 2.400 metara. Kao lokalno preduzeće, drago nam je da nam je ukazano povjerenje za ovakav infrastrukturni hidro-tehnički objekat”,  poručio je Đaković.

Izvor: Info Bijeljina