Bijeljina: Evo ko najčešće završava na triježnjenju u Hitnoj

22.07.2022.

Tokom vikenda ekipe Hitne pomoći sve češće intervenišu zbog mladih ljudi koji popiju previše alkohola, pa lude provode završe u urgentnom centru na ispiranju želuca. Kakva je situacija u Semberiji ovog ljeta i ko najšeće završi na detoksu nakon čašice više, provjerila je ekipa portala Bijeljina.com.

Žurke, dani vikenda, raspust, punoljetstva ,sve su to razlozi kada nakon nekontrolisanog konzumiranja  alkohola mladi u noćnoj smjeni stižu u Hitnu saopštili su nam iz Doma zdravlja.

“Ne prođe nijedan vikend a da ne moramo na teren zbog nekog ko je pretjerao s alkoholom, najčešće subotom i to je generacija  pacijenata od 18 do 35 godina. U ljetnom periodu nam posebno alkohol  teže pada, to uvijek naglašavamo, ljeto i alkohol ne idu zajedno, naša termoregulacija loše odreaguje i ta lica ljeti uglavnom budu dovežena u besvjesnom stanju , dok je zimi malo drugačija situacija, i upravo zbog takvih lica češće imamo izlaske na teren”, kaže dr Slobodan Stanišić specijalista urgentne medicine.

Stanišić pojašnjava da se u posljednje vrijeme sve rijeđe primjenjuje  metoda “ispiranja želuca” jer ukoliko se alkohol konzumira cijelu noć, on se više ne nalazi samo u želucu već je uveliko u krvi pacijenta.

“To ispiranje želuca, što se tiče alkohola, se prije više koristilo, zato što rijetko kad do nas dospije pacijent u prvih 20 minuta, tako da kasnije nema svrhe ispirati nekoga ko pije već tri sata, jedino u slučaju kada bi neko za pola sata popio litar alkohola  ili ukoliko je pokušaj saomoubistva pa se popila velika količina tableta. Kod svih ostalih alkoholisanih pacijenata uključujemo infuziju kojom se vrši rehidratacija organizma”, ističe dr Stanišić .

Važnost detoksa u alkoholisanom satnju, posebno među mladima, je ogromna, pogotovo ako se ima u vidu da takva stanja mogu ozbiljno naškoditi zdravlju pacijenta.

“Osobe koje su unijele veliku količinu alkohola  na prazan želudac mogu pasti u alkoholnu komu kada  bivaju životno ugroženi. Ono što možemo da poručimo vašim čitaocima i pred ovaj vikend da, iako alkohol ne možemo nikome zabraniti , ako već odluče da piju da čine to u umjerenim količinama, uz konzumiranje hrane, te ukoliko neko planira da se opusti neka izabere da to bude na kraju put do kuće sa taksijem”, zaključuje dr Stanišić.

Bijeljina.com