Izazovna sjednica Skupštine Bijeljina

12.11.2023. - Društvo

24. sjednicu Skupština Grada Bijeljina dočekuje bez koalicije Dogovor za Bijeljinu, samim tim i bez skupštinske većine. Od odbornika se očekuje da bez obzira na raskid koalicije, glasaju u opštem interesu građana, kaže predsjednik Skupštine grada. A građane očekuje poskupljenje cijene odvoza komunalnog otpada i to za gotovo 20%.

skup__tina_bijeljina178.jpeg

“To je već bilo na sjednici Skupštine Grada u junu i tada je skupština to odbila i ponovo su to uputili imali smo i sastanak sa Upravom i sindikatom Komunalca gdje su oni obrazlagali zašto treba doći do tog povećanja, treba naglasiti da je Skupštine Grada budžetom planirala nekih 300 000 KM za podršku za AD Komunalac, da gradonačelnik nikada nije ta sredstva uplatio Komunalcu i da teret svega toga sada jednostavno žele da prenesu na sve naše sugrađane”, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

Biće riječi i o izvršenju budžeta grada, a koji je višestruko probijen. Posebno je interesantna tačka o stanju zaposlenosti u Gradskoj upravi. 151 radnik na određeno vrijeme plus 13 po Ugovoru o djelu zaposlio je Ljubiša Petrović. To je 130 radnika mimo zakonski propisane norme. Potpredsjednik Skupštine Grada podnio je ranije krivičnu prijavu protiv gradonačelnika zbog kršenja zakona i stvaranja obaveza po gradski budžet.

“Ja sam prošle godine u jedanaestom i ove godine u četvrtom mjesecu podnio dvije krivične prijave protiv gradonačelnika Bijeljine za prekobrojno zapošljavanje, obzirom da nije to u skladu sa zakonom i da je prešao onaj broj od 10% zaposlenih, šteta u budžetu koju on čini je ogromna”, rekao je Milenko Mitrović, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

Očekuje se i objašnjenje gradonačelnika zašto novac nije isplaćen za primarnu zdravstvenu zaštitu. Prije nekoliko dana Dom zdravlja je iznio podatak da im grad duguje preko 860 000 KM, čime je ugroženo poslovanje ove ustanove. Ljubiša Petrović se na poslednjih nekoliko Sjednica Skupštine nije pojavljivao.

Izvor: ATV