Banjaluka spremna za Svjetsko prvenstvo u raftingu: Na Vrbas dolaze rafteri iz 22 države svijeta

23.05.2022.

 

Banja Luka je spremna za najveći sportski događaj ove godine, Svjetsko prvenstvo u raftingu, koje će biti održano una rijeci Vrbas, ali i u Foči na rijeci Tara od 25. maja do 1. juna.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako ovo je jedan od najvažnijih i najvećih događaja, jer je u potpunosti povezan sa onim po čemu je naš grad prepoznatljiv.

“Mi smo svjesni šta je za nas predstavlja naša rijeka, naš Vrbas. Kada shvatite da je rafting kroz nekoliko godina postao nešto što je tradicionalno i porepoznatljivo za naš grad, onda nam je svima jasno o kakvom događaju se radi. Rafting je svakako nešto što je neodvojivo od našeg grada, od onog po čemu je naš grad prepoznatljiv”, rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Poručio je kako je Banja Luka i te kako prepoznatljiva po raftingu, te da svaki turista koji posjeti naš grad, iskoristi priliku da ode na rafting.

“Mi to treba da njegujemo, jer je to duša našeg grada i zato sve to za nas ima veliki značaj. Moja želja je da se lično i institucionalno predamo ovoj organiziaciji u potpunosti”, poručio je on.

Portparol Svjetskog prvenstva u rafitngu, Mirna Samac, ističe kako timovi već dolaze u naš grad, te da nema sumnje da će ovo prvenstvo opravdati sva očekivanja, kako takmičara, tako i naših sugrađana, ali i turista.

“Pripreme su u punom jeku, ostalo je nekoliko sitnica koje treba da realizujemo. Što se tiče samih ekipa, već su počele da pristižu. Neke ekipe su već odradile treninge na Tari, a polako stižu i na Vrbas. U narednih nekoliko dana sve ekipe će de dođu, a ovih dana očekujemo dolazak i predstavnika Svjetske rafting federacije”, rekla je ona.

Iskoristila je priliku da najavi spektakularnu ceremoniju otvaranja, koja je zakazana za četvrtak, 26. maj sa počekom u 21.00 čas kod zidina tvrđave Kastel.

“Možemo da kažemo da ovakva ceremonija otvaranja nije rađena nigdje u svijetu. Sve će se dešavati na vodi, svi učesnici će biti dio ove ceremonije otvaranja. Ima tu mnogo detalja, nećemo ih otkrivati, zato i pozivamo sve da dođu i da prisustvuju ceremoniji”, dodala je Mirna Samac.

Dodatno, iskoristila je priliku da pozove sugrađane da već u ponedjeljak, 23. maja sa početkom u 10.00 časova na Trgu Krajine, upoznaju maskotu Svjetskog prvenstva u raftingu, Čapija.

“Naš Čapi je obnovio perje, izrastao dooosta centimetara od prošlog prvenstva i sada je viši, ljepši i jaako uzbuđen jer misli da će on biti najvažniji na ovom prvenstvu”, dodali su iz rafting kluba „Kanjon“.

Podsjećamo, Svjetsko prvenstvo u raftingu u R4 kategoriji, održava se od 25. maja do 1. juna u Banjoj Luci i Foči, odnosno na rijekama Vrbas i Tara, a u organizaciji rafting kluba „Kanjon“.

Na ovom prvenstvu učestvovaće ukupno 62 tima iz 22 države svijeta.

Izvor:Banjaluka.com