Potpisan ugovor o izradi i donaciji tehničke dokumentacije za brzi put Bijeljina-Sokolac

28.05.2024. - Društvo

Predstavnici preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i kineske Šandung grupe za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju potpisali su danas u Banjaluci ugovor o saradnji u izradi tehničke dokumentacije za projekat izgradnje brzog puta “Bijeljina – Zvornik – Milići – Han Pijesak – Sokolac”.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove “Autoputeva” Slobodan Stanarević izjavio je da se kineski partneri obavezuju da će po izradi, tehničku dokumentaciju donirati “Autoputevima”.

“Ovaj ugovor je plod inicijative direktora `Autoputeva` Nedeljka Ćorića,kao i odličnih odnosa sa kineskim partnerom, kompanijom koja je već godinama prisutna u Republici Srpskoj i koja je koncesionar na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor”, rekao je Stanarević Srni.

Prema njegovim riječima, izrada tehničke dokumentacije preduslov je da se krene u realizaciju projekta izgradnje putne mreže na istočnom dijelu Republike Srpske, što je jedan od prioriteta “Autoputeva”.

“Strateškim dokumentima Republike Srpske, samim tim i preduzeća, predviđena je izgradnja oko 400 kilometara brzih puteva u Srpskoj i to na nekoliko ključnih pravaca. Donacija kineskih partnera nam je izuzetno značajna, jer nas dovodi na korak bliže ostvarenju planiranog”, dodao je Stanarević.

Stanarević je naveo da će nakon izrade tehničke dokumentacije početi istražni radovi na dionici Bijeljina-Zvornik, te konačno određivanje trase.

“Ovaj put imaće ogroman značaj za Bijeljinu i Zvornik, ali i privredu cijele regije Birač. Svaki novi kilometar modernih saobraćajnica značajno poboljšava kvalitet putne komunikacije unutar Srpske, ali i njeno povezivanje sa okruženjem”, naglasio je Stanarević.

Predstavnik kineskog partnera Lju Žučeng naglasio je da je današnje potpisivanje ugovora od izuzetnog značaja, ne samo za ovu grupaciju, već i za Republiku Srpsku uopšte.

“Otvorili smo vrata ka sljedećoj fazi, a to je projektovanje brzog puta Bijeljina-Sokolac. Ovaj put će predstavljati žilu kucavicu istočnog dijela Republike Srpske i donijeće korist u mnogim sferama”, rekao je Lju.

On je dodao da će put omogućiti brži i sigurniji saobraćaj, doprinijeće razvoju privrede i turizma i biće spona sa Srbijom, saopšteno je iz “Autoputeva”.

“Zadovoljstvo nam je što smo dio ovakvog strateškog projekta, te što unapređujemo infrastrukturu i razvoj Srpske”, naveo je Lju.

Bijeljina.com