Izuzimali su DNK i “češljali” sve od podruma do potkrovlja

01.03.2023. - Društvo
Pretres koji je rađen u kući Đorđa Rađena u Banjaluci bio je jedan od najdetaljnijih pretresa kojima sam tokom karijere prisustvovao, rekao je za UNAworld advokat porodice Rađen Dragan Stupar. 

Pretres je izvršen juče u kući koja je u noći nestanka Banjalučanina  Davida Dragičevića  18. marta 2018. godine navodno opljačkana. Dragičević je pronađen mrtav nekoliko dana kasnije, a u džepovima njegovih hlača pronađeni su određeni predmeti, koji su nestali iz Rađenove kuće. PU Banjaluka Dragičevićeva je dovodila u vezu sa tom krađom, što zvanično nikada nije dokazano.

Stupar je pojasnio da su jučerašnji pretres obavili službenici Federalne uprave policije i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, dok su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske bili prisutni samo kao obezbjeđenje na licu mjesta.

-Takvo nešto nisam vidio godinama. Urađen je detaljan pretres i prečešljano je sve od podruma do potkrovlja kuće. Izuzete su određene stvari na kojima bi se eventualno mogli nalaziti neki DNK tragovi i slično. Dakle sprovedene su neke radnje koje MUP Srpske i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, tokom svoje istrage, nisu uradili – rekao je Stupar.

Naglasio je da niko od članova porodice Rađen nema status osumnjičenog, niti bilo kakav status.

-Tužilaštvo BiH i policijski službenici realizovali su naredbu Suda BiH koju su uručili ukućanima. Iz kuće su izuzeli određene predmete i za to su izdali potvrdu. Privremeno su oduzeti telefoni od svih ukućana, laptop, računari, kao i neki drugi predmeti – istakao je Stupar.

Naglasio je da su od svih ukućana, pa i od oca Đorđa Rađena, bake i majke, izuzeti otisci prstiju, a traženi su i nesporni DNK tragovi.

-Pretpostavljam da istražioci rade sada sve što ranije nije urađeno, kao recimo saslušanje bake i majke. Koliko sam upoznat i prije ovoga su sprovođene određene istražne radnje i pretresi na lokacijama koje se nikada ranije tokom istrage nisu pominjale – naglasio je Stupar.

Te noći nadzorne kamere su snimile kako jedna osoba ulazi u dvorište Rađenove kuće u 2.25 časa. Par minuta kasnije u kuću ulaze Rađen i njegov brat. Više od pola sata nije zabilježeno kretanje, da bi se u 3.42 časa na snimku vidjela jedna osoba kako izlazi iz dvorišta.

U policiji su navodili da je riječ o Dragičeviću, što se na snimcima ne može jasno vidjeti.

Tijelo Dračičevića pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je saopštila da se radilo o “zadesnoj smrti”, ali je tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo Banjaluka slučaj kvalifikovalo kao ubistvo, a ubica ili više njih do danas nisu otkriveni.

Istragu u slučaju “Dragičević” tri godine je vodilo OJT Banjaluka i Tužilaštvo BiH je u aprilu 2021. preuzelo istragu u predmetu “Dragičević” od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, ali i Republičkog javnog tužilaštva RS. Kako je tada navedeno jedna se istraga odnosi na smrt, a druga na službene osobe koje su bile uključene u rad na tom predmetu.

 

izvor:UNA/Glas Srpske/FOTO:UNAworld