Projekat “Dekarbonizacija elektroenergetskog sektora na Zapadnom Balkanu” predstavljen u Budvi

17.11.2023. - Biznis

Osamdeset učesnika iz elektroenergetskog sektora Zapadnog Balkana i međunarodnih partnera okupilo se na konferenciji kojom je označen početak novog regionalnog projekta “Zelena Agenda: Dekarbonizacija elektroenergetskog sektora”.

Dekarbonizacija

Događaj je okupio ključne zainteresirane  strane, stručnjake i donositelje odluka u sektoru te predstavlja značajan korak na putu regije ka zelenijem i održivijem energetskom sektoru. Na predstavljanju je istaknuta tema transformacije energetskog pejzaža, upoznavanje učesnika s pristupom i ciljevima projekta te poticanje zajedničkog razumijevanja među članovima Nacionalne akcijske grupe (NAT) u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana u vezi sa zajedničkim izazovima i rješenjima u tranziciji energije. Diskusije su bile fokusirane na prepoznavanje prilika za regionalnu saradnju radi istraživanja i učenja o tehnološkim rješenjima za integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu te stvaranje poticajnog regulatornog okvira za obnovljive izvore. 

Konferencija je pružila platformu za prezentaciju najsavremenijih tehnologija i rješenja za integraciju obnovljivih izvora energije, od strane njemačkih i međunarodnih stručnjaka u elektroenergetskom sektoru. Doprinosi eksperata rasvijetlili su ključne teme, uključujući odnos regulatora i nositelja dozvola u integraciji obnovljivih izvora i inovacije pametnih mreža. Učesnici su potaknuti da sudjeluju u diskusijama i istraže zajedničke osnove u tranziciji energije Zapadnog Balkana, razmišljajući o međusobno povezanom energetskom sektoru regije. Razgovaralo se i razmišljalo i o proširivanju mrežnih veza za obnovljive izvore te o ulozi distribucijskih sistema i operatora u tranziciji energije. Konferencija je završena formiranjem tematskih grupa u kojima će operatori mreža, regulatori i energetska poduzeća zajedno identificirati i razvijati rješenja za integraciju obnovljivih izvora, uz tehničku podršku Njemačke savezne vlade putem Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

“Kad ljudi razmišljaju o zelenoj energiji, obično imaju na umu vjetroelektrane i solarne krovove. Malo ko bi ikada razmotrio dalekovode, kontrolne centre ili transformatorske stanice kao nešto relevantno. To je nešto što mi i partneri projekta moramo promijeniti”, rekao je Nicolas Heger, voditelj projekta u GIZ-u.

Nicolas Heger

Ivana Marković-Bošković, viša stručnjakinja za Zelenu agendu u Regionalnom vijeću za saradnju (RCC), istaknula je da ostvarivanje ciljeva Zelene agende na Zapadnom Balkanu zahtijeva kontinuirane napore za povećanje udjela obnovljive energije.

“To uključuje i provedbu ekonomski održivih šema podrške i promociju samopotrošnje energije iz obnovljivih izvora. RCC s zadovoljstvom bilježi povećani interes naših partnera, uključujući GIZ, za pokretanje rastućeg broja regionalnih projekata koji značajno doprinose jačanju Zapadnog Balkana u napretku prema ostvarivanju ciljeva Zelene agende”, dodala je.

Ivana Marković-Bošković

Marcus Merkel, savjetnik Uprave kompanije EWE NETZ GmbH, inovativnog njemačkog distribucijskog operatora, istaknuo je ulogu distribucijskih sistema u podršci tranziciji energije unutar EU i na nivou država članica:

“To je veliki izazov, na primjer, više od 70% svih novih kapaciteta obnovljive energije u EU27 i Velikoj Britaniji bit će povezano s tim mrežama. Stoga operatori distribucijskih sistema moraju izgraditi temelj za daljnju elektrifikaciju i predstavljaju glavne integratore obnovljivih izvora energije”. 

Marcus Merkel

Primarni cilj projekta je odgovoriti na rastuću potražnju ključnih uključenih strana u regionalnom elektroenergetskom sektoru za rješenjima vezanim uz tehnologiju, regulaciju i ljudske resurse kako bi se olakšala tranzicija prema energetskom sistemu koji čuva okoliš i klimu. Ova inicijativa trajat će tri godine i posvećena je poticanju tranzicije usmjerene na obnovljive izvore i njihovu brzu integraciju u elektroenergetske mreže. Ključna podrška GIZ-a uključuje regionalnu razmjenu prilagođenu osnaživanju Zapadnog Balkana, s naglaskom na međusobnim izazovima tranzicije prema zelenoj energiji koji se adresiraju kroz zajednička rješenja razvijena od strane elektroenergetskog sektora. Projekat teži ubrzanju napretka postavljanjem temelja za energetska rješenja specifična za pojedinačne zemlje i pružanjem sveobuhvatne podrške za razvoj projektnih zahtjeva za provedbu s drugim međunarodnim razvojnim partnerima. Naglašava inovacije kao svoju srž, redovno informirajući sudionike o pionirskim tehnološkim rješenjima koja transformiraju elektroenergetski sektor. Projektom se također istražuje poticajna regulacija, pružajući uvide u preoblikovanje regulatornih propisa radi poticanja eksponencijalnog rasta instalacija obnovljivih izvora energije diljem regije. U saradnji s partnerskim organizacijama, naglašavaju se prilike za obrazovanje i obuku kako bi se razvila radna snaga spremna za prijelaz na obnovljivu energiju, nudeći privlačne prilike za tzv. zelene poslove. 

Projekat Zelena Agenda podržan je od strane Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a provodi ga GIZ.