Bogatstvo okusa koje vijekovima opčinjava svijet

07.07.2024. - Biznis

Bez obzira na to da li je mliječna, crna, bijela, sa lješnicima ili voćnim punjenjem, čokolada donosi radost i zadovoljstvo svakom zalogaju.

Ova vrhunska poslastica ima tu moć da osvaja srca ljudi širom svijeta, i upravo zato se 7. jula obilježava Svjetski dan čokolade. Vjeruje se da je na taj dan 1550. godine kakao prvi put stigao u Evropu, otvarajući vrata jednoj novoj eri slatkiša.

Proslava Svjetskog dana čokolade savršena je prilika da se okupe porodica i prijatelji, uživajući zajedno u ukusnim poslasticama. Mnogi koriste ovaj dan da otkriju nove vrste čokolade, isprobaju nove recepte ili posjete čokoladarnice i muzeje čokolade.

Čokolada nije samo ukusna, već ima i brojne zdravstvene benefite. Tamna čokolada bogata je antioksidansima, može poboljšati raspoloženje i kognitivne funkcije, a također se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti.

Ovaj dan nas podsjeća koliko je čokolada postala važan dio naše kulture i svakodnevnog života. Bilo da je konzumiramo kao slatkiš, poklon ili dodatak omiljenim receptima, čokolada je simbol zadovoljstva i sreće.

Jedna od najpopularnijih čokolada dolazi nam iz tvornice kompanije Nestlé, a riječ je o čuvenoj KitKat čokoladicikoja je prvi put proizvedena davne 1935. godine pod nazivom “Rowntree’s Chocolate Crisp”. Svoje sadašnje ime, KitKat, dobila je 1937. godine, i od tada je postala sinonim za savršen trenutak pauze. Vjerovali ili ne, danas se svakih pet minuta proizvede količina KitKat čokoladica koja bi mogla popuniti Eiffelov toranj.KitKat je popularna u BiH kao i u cijelom svijetu. Naime, tokom 2022. godine svaki peti stanovnik BiH je pojeo bar jednu KitKat čokoladicu.

Dakle, bilo da ste ljubitelj tamne, mliječne ili bijele čokolade, napravite savršenu pauzu i uživajte u svojoj omiljenoj poslastici.

Bijeljina.com