Digitalna transformacija više nije samo opcija, nego nužnost

18.10.2023. - Biznis

Dani digitalnih konsultacija -Collaborathon 2023 je događaj koji se već treću godinu zaredom organizuje za mala i srednja preduzeća u BiH. U prethodna tri dana, u okviru radnog modula događaja, predstavnici malih i srednjih preduzeća su se okupili sa zajedničkim ciljem – unaprijediti način rada i sveukupno poslovanje kroz digitalnu transformaciju. Uz učešće sedam stručnjaka iz domene digitalizacije, kao i 10 preduzeća koja su iskazala interes za unapređenjem svog poslovanja kroz digitalizaciju i digitalne inovacije, događaj je bio odlična prilika za edukaciju, mentorstvo i stvaranje konkretnih planova i projekata za primjenu inovacija i IT rješenja u unapređenju njihovog poslovanja. Nakon inicijalne procjene digitalne spremnosti, učesnici su s mentorima, kroz praktičan rad, razvijali konkretne koncepte digitalizacije poslovanja te definirali očekivane rezultate u nastavku zajedničkog rada. 

collaborathon_2023__digitalna_transformacija_vi__e_nije_samo_opcija__nego_nu__nost33.jpeg

Aleksandar Mastilović, stručnjak za digitalnu transformaciju, pojasnio je kako je osnovni cilj događaja bio da učesnici teorijske koncepte o kojima su slušali u pripremnom modulu primjene na praktičan način u svojim preduzećima. “S učesnicima smo prošli kroz strateško planiranje digitalne transformacije, proces koji nikada ne završava, jer preduzeća uvijek imaju prostora za dodatno unapređenje, usklađivanje s potrebama tržišta te prilagođavanje regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji. Obučavamo MSP kako planirati resurse potrebne za uspješnu implementaciju digitalizacije, kako upravljati reformama te naposljetku kako da analiziraju postojeće poslovne procese, prikažu ih na slikoviti način putem grafika, ali i da ih unaprijede zajedno s alatima koji će im pomoći da pronađu neke tačke koje tehnologija može efikasno zamijeniti, uz očuvanje radnih mjesta, ali i uvećanje profitabilnosti MSP.” Amra Alagić, predsjednica Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH objasnila je kako su prije svega proveli studiju o digitalnoj zrelosti MSP u BiH na osnovu čega su identificirali i analizirali potrebe MSP za digitalnom transformacijom. “Pokazalo se kako MSP trebaju digitalnu transformaciju prije svega zbog kvaliteta i efikasnosti svog poslovanja, konkurentnosti  i bolje vidljivosti na tržištu. Stoga smatramo bitnim kontinuitet ovakvih događanja, jer digitalna transformacija danas nije samo opcija već nužnost. To je prijelaz iz crno-bijelog svijeta u šareni svijet mogućnosti.”

Collaborathon 2023 je posebno strukturiran kako bi pružio učesnicima najbolje iskustvo mentorstva i praktičnog rada. Događaj se sastoji od tri modula, uključujući uvodni webinar koji je omogućio učesnicima upoznavanje sa svim aspektima Collaborathona, planiranim aktivnostima i radnim materijalima. Ključni dio događaja je radni modul koji traje tri dana, gdje su učesnici radili na razradi konkretnih projekata digitalne transformacije uz pomoć stručnjaka za digitalizaciju. Za decembar 2023. planiran je finalni modul gdje će se održati prezentacije usluga i prilika koje MSP mogu iskoristiti vezano za svoju digitalizaciju, kao i završne prezentacije pred panelom IT firmi i pružalaca usluga. Između radnog i finalnog modula predviđene su virtuelne digitalne konsultacije između učesnika i stručnjaka za digitalizaciju.

collaborathon_2023__digitalna_transformacija_vi__e_nije_samo_opcija__nego_nu__nost197.jpeg

Učesnici su izrazili zadovoljstvo savjetima i mentorstvom koje su dobili na događaju. “Collaborathon je premašio moja očekivanja, povezala sam se s ljudima iz različitih sektora i dobila bolji uvid u probleme i načine njihovog rješavanja u mom preduzeću.” izjavila je Ivana Pejić iz firme Euro Limun. Adna Jahjaefendić iz firme TTO dodala je da je ovo bila odlična prilika da sa stručnjacima oblikuju svoje ideje, čuju nova mišljenja i u skladu s tim razviju strateški plan. “Po povratku u preduzeće, predstavit ću ideje kolegama, dodati ćemo u strateški plan potrebne informacije, a uz konsultacije sa stručnjacima doći ćemo i do idejnog rješenja koje ćemo u budućnosti implementirati. “ istakla je Jahjaefendić. “Svakako bih svakom ambicioznom preduzeću koje želi biti u korak s vremenom i doprinijeti stvaranju pozitivne poslovne klime u BiH preporučio učešće na ovom događaju” naglasio je Stanislav Nikolić iz firme Energo Sistem. Amina Šehović iz firme Blossom dodala je. “ Čuli smo neke stvari za koje nismo ni slutili koliko nam mogu pomoći u poslovanju. Učešće u ovom događaju bilo je potpuno drugačije od svega čemu sam prisustvovala, prije svega zbog atmosfere i truda mentora da sve objasne na razumljiv i zanimljiv način.” 

Collaborathon 2023 je jasno pokazao kako digitalna transformacija može pomoći malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini da unaprijede svoje poslovanje, povećaju konkurentnost i otvore nove mogućnosti za rast i razvoj. 

Stručnjak za digitalnu transformaciju Blago Čuljak istakao je da su i iskustva mentora pozitivna. „ Koristili smo niz alata da ustvrdimo činjenično stanje u MSP kako bi oni lakše donijeli odluku o tome što treba digitalizirati. Željeli smo pokazati da loš proces treba prvo popraviti, a tek onda digitalizirati.“  Branko Vasiljević, stručnjak za digitalnu transformaciju, objašnjava kako se fokusiranjem na konkretne probleme koja MSP imaju uspješnije identificiraju njihove potrebe, u čemu uveliko pomaže zainteresovanost i proaktivnost učesnika. „Prethodnim izdanjima Collaborathona postavili smo ljestvicu visoko, jer su MSP značajno unaprijedila svoje poslovanje poslije učešća. Ovogodišnji događaj je još bolje koncipiran, jer nam daje mjesec i pol dana rada na daljinu s MSP prije finalnog modula gdje će krajnji rezultat biti još bolji i kvalitetniji.“ ističe Vasiljević.

Događaj je organiziran u okviru projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Projekat ima za cilj stvaranje povoljnog ekosistema u procesu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.