Pomozimo Nedeljku da obezbijedi krov nad glavom

13.02.2024. - Aktuelno

Nedeljko Banović sa nekoliko kofera 90-ih je izbjegao iz Hrvatske. Učesnik je odbrambeno-otadžbinskog rata i stvarao je Srpsku, u ratu je bio i ranjen, a ovaj veteran danas živi u nehumanim uslovima, jedino društvo su mu vjerni pas i konj.

Responsive image

Sa nešto više od 200 KM penzije jedva sklapa kraj s krajem. Bori se, i koliko mu snaga dozvoli, ponekad zaradi dnevnicu. Kroz suze priča da je ovo najveći poraz u njegovom životu. Nekada je, priča, sve bilo drugačije, imao je ogromno imanje u Hrvatskoj, stoku i traktore.

“Kad se ja toga sjetim loše mi je, nekako na šta sam pao. Kad čovjek nauči se nešto imati i raditi i bio nabavio i konjiće neke tamo i snalazio se i koza, to mi je teže što je ostalo i opet ovdje doći i Jovo nanovo”, rekao je Nedeljko Banović.

Kuću je uspio napraviti nedaleko od Banjaluke, ali u nedostatku sredstava nikada je nije opremio.

Sedamdesetjednogodišnji Nedeljko Banović ima samo jednu želju da nakon više od 30 godina lutanja i traganja konačno dobije dom dostojan čovjeka i pronađe svoj mir.

Trenutno živi u desetak kvadrata nečega što je bilo zamišljenom kao ostava. Kupatilo nema.

“Bar da mi je dnevni boravak i kuhinju, to mi je želja, pa kad bi umro ne bi žalio. Znao sam uzeti vodu i kupati i gledati da neće ko naići, sakrivati se, mučim se…”, rekao je Banović.

Nedeljko zaslužuje pomoć. Kako sam kaže, volio bi, do sledeće zime, da opremi makar dnevnu sobu.

Izvor/Foto: ATV