“Mađarska podstiče svoje privrednike da ulažu u Srpsku”

05.04.2024. - Aktuelno

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir izjavio je Agencijama da Mađarska pokazuje veliku zainteresovanost za privredna ulaganja u Republiku Srpsku na šta podstiče svoje privrednike.

Budimir smatra i da je posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana i privredne delegacije istorijski događaj.

“Osim diplomatske podrške koju Mađarska konstantno pruža Srpskoj i njenom statusu, dejtonskoj BiH, privredna saradnja je nešto što je sada u centru razmatranja odnosa između Budimpešte i Banjaluke”, ocijenio je Budimir.

Prema njegovim riječima, Poslovni forum koji je danas održan u Banjaluci služio je da se uspostave ključni i strateški kontakti sa mađarskim privrednicima i partnerima, a Orban je najavio i užu saradnju u oblasti kulturne diplomatije.

“Saradnja se širi na puni spektar”, zaključio je Budimir.

U Banjaluci je danas uspješno okončan prvi Poslovni forum privrednika iz Republike Srpske i Mađarske, koji je okupio predstavnike više od 100 domaćih i mađarskih kompanija, istakli su iz Vlade Srpske.

Tokom foruma, privrednici su iskazali interes za intenziviranje međusobne poslovne saradnje, te izrazili nadu da će ovaj skup dati podsticaj za sklapanje novih poslovnih aranžmana, objavljeno je na nalogu Vlade na društvenoj mreži “Iks”.

Forum je održan u okviru posjete Srpskoj delegacije Vlade Mađarske i privrednika, koju je predvodio premijer Viktor Orban.

Izvor: Agencije / Foto: ATV