Tužilaštvo BiH otvorilo predmet oko izgradnje HE na Drini

28.01.2024. - Aktuelno

Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet u slučaju nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH od strane državne Komisije za koncesije, vezanih za spor BiH i Republike Srpske oko izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini.

Responsive image

Radi se o projektu izgradnje tri hidroelektrane kod Foče, vrijednom oko 520 miliona evra, kojeg zajednički namjeravaju graditi Republika Srpska i Srbija, sa većinskim vlasništvom na strani Srbije.

“Otvoren je predmet, koji je u radu, u kojem smo od Suda BiH i Komisije za koncesije, nedavno zatražili određenu dokumentaciju. Vrše se provjere, a o tužilačkoj odluci javnost će biti informisana”, saopšteno je za “Avaz” iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, 2020. godine potpisana je zajednička izjava premijera Republike Srpske i Srbije o izgradnji HE Buk Bijela, Foča i Paunci u okviru sistema “Gornja Drina”, a u maju 2021. položen je i kamen temeljac za izgradnju HE Buk Bijela.

Krajem 2020. godine 24 poslanika Parlamentarne skupštine BiH uputila su zahtjev Ustavnom sudu BiH da riješi spor, jer za ovaj projekat, kako su navodili, ne postoji saglasnost BiH.

Ustavni sud BiH odlučio je da Komisija za koncesije BiH donese odluku, ali to ona do danas nije uradila. Nakon što Komisija nije donijela odluku, uprkos produžetku roka u kojem je trebalo to da uradi, Ustavni sud BiH u januaru prošle godine o tome je obavijestio Tužilaštvo BiH. U međuvremenu, na terenu traju pripremni radovi za izgradnju HE Buk Bijela, piše “Avaz”.

Izvor: Bl portal