Pročitajte kompletan spisak uhapšenih u akciji "Black Tie 2"

24.04.2024. - Aktuelno

Za 18 uhapšenih za koje se sumnja da su dio “užeg kruga” poznatog narkobosa Edina Gačanina Tita, koji ima bh. i nizozemsko državljanstvo, zatražen je pritvor, a za preostalih pet mjere zabrane.

Da budu mjesec dana iza brave, predloženo je, dakle, za njih 18, uključujući Vahidina Munjića (53), v.d. direktora Federalne uprave policije (FUP), te komandanta Specijalne jedinice FUP-a Mustafu Selmanovića (56), kao i trojicu specijalaca FUP-a Emira Druškića (36), Senada Kadića (41) i Adina Ćatića (35) koji su navodno tokom boravka u Sarajevu obezbjeđivali Edina Gačanina Tita, vođu narkoklana.

Prema informacijama koje je objavio Avaz, tu su još i Adnan Smajlović (38), Sančez Jukić (35), Aida Halać (32), Tarik Zulović (43), Haris Behram (40), Mirsad Skopak (29), Mak Šemšić (32), Elmir Sarić (40), te Smail Šikalo (32).

Na spisku onih za koje je zatražen pritvor su i Mustafa Selmanović (56), Sead Preljević (43), Davor Curli (45), Gordan Memija (52), te Edin Kačar (38).

Mjere zabrane zatražilo je Tužilaštvo za petoro uhapšenih, uključujući i influenserku Adnu Helić, čije su advokatice potvrdile da je Helićevoj ukinuto zadržavanje u prostorijama MUP-a KS. Mjere zabrane su zatražene i za Ermina Alamerovića, Nedžada Suljevića, Boška Jerkovića, te Ibru Miladina. Za njih je predloženo da se odrede mjere zabrane putovanja, napuštanja Kantona Sarajevo, oduzimanje službenih isprava te zabrana sastajanja s drugim osumnjičenima.

Kako je u kratkom obrazloženju naveo tužilac Sanjin Kulenović, ovih peteoro osumnjičenih terete se za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca.

Konkretno, kako piše N1, terete ih da su bili dio organizovane kriminalne grupe na čijem čelu su, prema rezultatima dosadašnje istrage, bili Edin Gačanin, osuđen u Nizozemskoj i Adnan Smajilović, kojeg terete da je tom grupom rukovodio u BiH.

Oni su osumnjičeni da su međusobnim povezivanjem i dogovorom prali novac dobijen prodajom velikih količina droge narkokartela “Tito i Dino” te da su putem Sky alikacije dogovarali mjesto i vrijeme za to.

Imali su, kako ih terete, formirane dvije kase iz kojih je isplaćivan taj novac, koji je onda ubacivan u legalne tokove. Tužilac je spomenuo da je naredbom o istrazi obuhvaćen veći broj firmi.

Boško Jerković se sumnjiči da je početkom marta 2021. godine zbog svog znanja angažovan na uspostavljanju novog sistema komunikacije i servera putem kojeg je ova grupa komunicirala.

Alamerović se sumnjiči za pranje novca u vezi sa nabavkom uniformi za FUP, koje su kupljene novcem od prodaje droge od firme u SAD-u, a gdje je Alamorović posredovao pri nabavci.

Kako je rekao tužilac, Adnan Smajlović Lepi bio je ključni čovjek Edina Gačanina u BiH. Kada je u pitanju preostalih troje osumnjičenih, tužilac nije konkretno obrazložio za šta ih tereti, ali je naveo da su primali isplate novca iz te kase koju je vodio Adnan Smajilović. Osumnjičeni Miladin je u sudnici rekao da je zaposlen u Emiratima i da je radio kod Gačanina, pa ugovoru o djelu. Tvrdi da nije imao Sky, što je rekao i njegov advokat.

Očekuje se ročište za grupu uhapšenih, a za koje tužilaštvo traži pritvor.

Izvor: Nezavisne