Zašto je tuširanje zabranjeno na plažama u Sloveniji?

05.07.2022.

Zbog dugotrajne suše i kao poslednju mjeru pred još strožu redukciju vode opštine na slovenačkoj obali danas su zabranile zalivanje javnih zelenih površina i onemogućile tuširanje na plažama.

Gradonačelnici četiri priobalne slovenačke opštine, od kojih je najveća Koper, objavili su da je trenutno stanje rezervi vode kritično i da su zbog toga do daljeg odlučili da zatvore sve sisteme za zalivanje zelenih javnih površina, na svim plažama su isključeni tuševi, kao i fontane i česme na javnim mestima.

Od danas se zabranjuje i zalivanje privatnih dvorišta i pranje automobila, piše Index.hr, a automobile mogu prati samo one autoperionice koje koriste recikliranu vodu.
Komunalnim službama određeno je da smanje količinu vode za zalivanje drveća i javnih površina pod cvjećem, dok su u javnim toaletima postavljena upozorenja s pozivima na štednju vode.
Ovaj portal piše da je zabranjeno i punjenje bazena, a hoteli i oni koji se bave privatnim turističkim smeštajem pozivani su da o stanju s vodom obavijeste svoje goste i zamole ih da vodu štede.
Kako prenose slovenački mediji, ovako dugotrajna suša na tom području ne pamti se od 2012. godine.
Veće nestašice vode moći će da se izbjegnu samo doslijednim pridržavanjem navedenih mjera i uz što veću štednju, upozorile su opštinske vlasti u ovom dijelu Slovenije“.
Izvor:Index.hr