Detalji života porodice čija sudbina potresa Srbiju

29.03.2024. - Aktuelno

Miloš i Ivana Ilić, otac i majka Danke Ilić koja je misteriozno nestala u Banjskom polju kod Bora u utorak popodne, 26. marta, proveli su juče skoro cijeli dan i noć u policijskoj stanici na informativnom razgovoru.

Pošto nestala djevojčica Danka Ilić nije nađena opsežnom pretragom terena u kojoj je učestvovalo više od 1.000 ljudi, fokus istrage je, što je uobičajena policijska praksa, prebačen na porodične kontakte oca i majke Danke Ilić. Posebno važan dio istrage je majka Ivana Ilić, jer je ona jedina bila sa djecom u kobnim momentima i praktično je posljednja vidjela svoju ćerku prije nestanka.

– Prvi dio potrage je ukazao na to da nije bilo ad hok nestanka djevojčice. Drugi dio potrage se sada fokusira i mnogo je ozbiljniji, u smislu prikupljanja podataka šta bi mogao da bude motiv nestanka – kaže za “Blic TV” Bratislav Timotijević, penzionisani inspektor kriminalističke policije u Nišu.

Detaljne provjere članova uže porodice

Zato policija sada detaljno provjerava sve okolnosti majčine prijave nestanka kobnog dana, sve što se dešavalo između vremena nestanka Danke Ilić i dolaska prvih patrola policije, ali i sve što su te patrole zatekle po dolasku u Banjsko selo.

Ovdje treba napomenuti da činjenica da policija provjerava majčin iskaz, da je njen mobilni telefon poslat na analizu i da je s mužem već dvaput bila na višesatnim razgovorima u policiji, ne znači da je bilo ko od njih ili uže porodice osumnjičen ili okrivljen za bilo šta. Detaljne provjere članova uže porodice su uobičajene u ovakvim slučajevima i mogu dovesti i do toga da se pojedine osobe u potpunosti isključe iz daljeg toka istrage.

– Sve mora još jednom da se provjeri da zaista ne postoje nikakvi tragovi da je djevojčica tu negdje nestala i da se eventualno nalazi na tom prostoru. Sva pitanja su otvorena, sve mogućnosti su u fokusu, mora da se korak po korak, da se svaki detalj istraži. Ništa ne smije da se ostavi po strani ili da se olako prihvati – kaže Timotijević.

Detalji iz života porodice Danke Ilić

Ivana Ilić (25), majka Danke Ilić, od 17. godine je u vezi sa svojim sada već mužem Milošem Ilićem (30). Imaju starijeg sinčića i mlađu ćerkicu Danku koja će u maju napuniti 2 godine. Ivana je trudna, zbog čega u istrazi nestanka nije mogla da bude ispitana na poligrafu.

Majka Danke Ilić je rođena i odrasla u Brestovcu, prigradskom naselju na pola puta između Banjskog polja i Bora. U Brestovcu je pohađala osnovnu školu, a srednju mašinsko-elektrotehničku školu završila je u Boru.

Ivana Ilić je godinama živjela na relaciji Banjsko polje – Brestovac. Tokom djetinjstva, od proljeća do jeseni je vrijeme provodila u Banjskom polju, upravo u kući pored koje je u utorak nestala njena ćerka Danka. Zime je provodila u porodičnoj kući u Brestovcu.

Mladost obilježena tragedijom, idiličan bračni život u Boru

Pred polazak u srednju školu Ivani Ilić je umrla majka, pa je odrasla u kući sa djedom, ocem i bratom. Nakon što je rodila djevojčicu, Ivana nije često dolazila u Banjsko polje – odnosno komšije tvrde da je nisu često viđali.

Prije oko godinu i po Ivana i Miloš Ilić su se preselili u Bor. Na isti dan su organizovali svadbu i krštenje svog sina, starijeg djeteta. Žive u trosobnom stanu Miloševih roditelja.

Komšije iz Bora pričaju da Ivana i Miloš često šetaju sa djecom – dječaka za ruku, djevojčicu u kolicima. Od skora su šetali i s ćerkom Dankom kada je prohodala. Opisuju ih kao posvećene roditelje, što potvrđuju i profili Ivane i Miloša na društvenim mrežama. Djeca su uvijek lijepo obučena, nikad zapuštena.

– Zaista ništa nismo primijetili čudno Nisu nikad ni vikali na djecu, ama baš ništa – kažu komšije bračnog para Ilić iz Bora.

Ivana se nedavno zaposlila na pumpi u Boru, a Miloš je od ranije radio u provajderu kablovske tekevizije

– Doselili su se i u zgradu prije oko godinu dana. Do tada su u zgradi živjeli Miloševi roditelji. Žive u trosobnom stanu. Miloševi roditelji su se odselili jer su Miloš i Ivana dobili dvoje djece, a roditelji imaju drugi stan. Potpuno normalna i skladna porodica. Lijepo su živjeli – kažu komšije iz Bora.

Komšije u šoku: Prošlo je već mnogo vremena, samo da je živa

Poslije vijesti o nestanku u Banjskom polju komšije ne mogu da dođu sebi.

– Otkad nam je komšija javio da je Danka nestala mi ne možemo da dođemo k sebi. Brinemo se, ona je mala! Stalno gledamo TV i čitamo vijesti. Svaki put se nadamo da ćemo čuti da je pronađena, a i dalje ništa. Svi smo zabrinuti i nadamo se najboljem. Prošlo je već mnogo vremena, samo da je živa – kažu komšije porodice Ilić iz Bora.

Komšije, kao i mnogi u Boru i okolini, sumnjaju da je Danka oteta.

– Banjsko polje je miran kraj, to su ljudi koji su godinama tu i žive u porodičnim kućama. Jedino ako ih je neko pratio… Ko će znati! – kažu komšije.

Izvor: Blic.rs