Savjet za standardizaciju jezika i ćiriličnog pisma konstruisan u Banjaluci

27.02.2024. - Aktuelno

Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma koji je danas konstituisan u Banjaluci na čelu sa predsjednikom Milankom Babić utvrdiće smjernice za izradu mjera u skladu sa usvojenim politikama u oblasti zaštite jezika i pisma.

jezik

Za zamjenika predsjednika izabrana je Mijana Kuburić Macura, a u Savjet su imenovani članovi Sreto Tanasić, Dragomir Kozomara, Ranko Popović, Biljana Samardžić i Saša Đukić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić istakla je tokom sjednice da će republičke, naučnoistraživačke i obrazovne institucije u narednom periodu u Srpskoj intenzivirati aktivnosti na afirmaciji, promociji i zaštiti srpskog jezika i ćiričnog pisma.

“Strateško opredjeljenje Srpske jeste da srpski i jezik i ćiriličko pismo moraju uživati posebnu zaštitu republičkih, naučnoistraživačkih i obrazovnih institucija”, istakla je Stojičićeva.

Ona je na konstitutivnoj sjednici Savjeta za standardizaciju, koja je održana u prostorijama Ministarstva, rekla i da je Ministarstvo pokrenulo niz aktivnosti koje u značajnoj mjeri promovišu ne samo srpski jezik i ćiriličko pismo, već i srpsku kulturu i kulturno nasljeđe u cjelini, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U narednom periodu Savjet će utvrditi i Poslovnik o radu.

Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma je utvrđen Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma koji je usvojen 15. septembra 2021. godine.

Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

I Skupština Srbije usvojila je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Izvor: Agencije