Stacionarni inkubatori i topli sto stigli u Doboj

08.11.2023. - Aktuelno

Stacionarni inkubatori, topli sto, kolica za prevoz novorođenčadi i druga oprema stiglu su u dobojsku bolnicu. Zamijeniće opremu staru i više od trideset godina i olakšati rad osoblju.

inkubatori

Na odjeljenju pedijatrije kažu da su, uz prijevremeni porođaj, brojna stanja koja zahtijavuje zbrinjavanje beba u inkubatoru.

“Mi se najčešće suočavamo sa perinatalnim infekcijama, infekcijama neposredno poslije poroda, hiperbilirubinemijama, hipoglikemijama i infekcijama uošte“, kaže načelnik Službe za pedijatriju Aleksandra Prlić.

Dobojska bolnica od ranije ima transportni inkubator. Uz dva nova stacionarna i stare, biće dovoljno za novorođenčad sa regije.

“Ima stacionarnih inubatora nekoliko neki su atestirni neki nisu zato što nije tolika potreba da moraju biti svi u svakom trenutku atestirani ali uvijek se može imati dovoljan broj da ne zavisi stanje djeteta od inkubatora“, kaže specijalista pedijatrije Miroslav Jović.

Od početka godine u dobojskoj bolnici je rođeno oko hiljadu beba. Sve buduće prva dva sata po rođenju provodiće na novom tolpom stolu.

“Topli sto je odlična stvar. Tu se podesi temperatura neophodna za normalno prilagođavanje novorenđečeta u vanjskoj sredini poslije porođaja“, kaže načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo dobojske bolnice Gordana Sredanović.

U bolnici Sveti apostol Luka tokom ove godine deset beba je bilo smješteno u inkubator, dok je u druge ustanove transportovano 20 novorođenčadi. Oprema za njihovo zbrinjavanje prikupljena je u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima“.

Izvor: ATV