Pad prerađivačke industrije smanjio broj radnika

22.01.2024. - Aktuelno

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u periodu januar-decembar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom 2022. godine, manja je za 3,2 odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

RS

Kako se vidi u ovim podacima, najveći pad je imala prerađivačka industrija, koja je zabilježila pad od 6,6 odsto, dok je broj zaposlenih u industriji u decembru prošle godine u odnosu na presjek 2022. godine manji za 4,2 odsto.

“U pomenutom periodu, u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen je rast od 5%, dok je u području vađenje ruda i kamena zabilježen pad od 1,9%”, piše u ovim podacima Zavoda.

Darko Milunović, direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske, rekao je novinarima da industrijska proizvodnja naglo usporava i da to zabrinjava, ali da se ipak posljednjih mjeseci popravlja taj podatak.

“Industrijska proizvodnja u decembru u odnosu na novembar bilježi rast od 1,4 odsto. Ipak, lošija je godina za industrijsku proizvodnja i to najviše zbog prerađivačke industrije”, istakao je Milunović.

On je naglasio da u dva sektora u Republici Srpskoj radi oko 40 odsto radnika, i to u prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko.

“Ovo pokazuje koliko je prerađivačka industrija važna za Republiku Srpsku”, naglasio je Milunović.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, naveo je za “Nezavisne novine” da su rezultati koje je postigla privreda Srpske u 2023. godini negativni.

“Zabrinjavajuće je što su se negativni procenti povećavali iz mjeseca u mjesec, tako da smo u 2023. godini imali pad industrijske proizvodnje od 3,2 odsto. Ono što je takođe zabrinjavajuće jeste da je prerađivačka industrija imala pad od 6,6 odsto, što je velik procenat i reflektovao se u niz negativnih parametara koji su iz toga proistekli. Jedan od njih je i smanjenje broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Značajne industrijske grane u prerađivačkoj industriji su imale velike procente fizičkog obima proizvodnje, pa je tako, recimo, proizvodnja namještaja, koja je ranije bila jedna od značajnijih privrednih grana, u prošloj godini imala pad proizvodnje od 27,28 odsto. Proizvodnja kože i obuće imala je pad od 15,8 odsto i tako dalje. Najznačajnije grane u prerađivačkoj industriji su imale negativne trendove”, objasnio je Ćorić.

Prema njegovim riječima, ova godina će biti veoma teška za privredu Republike Srpske jer mnoga preduzeća nisu uspjela da potpišu ugovore koji bi u potpunosti angažovali njihove proizvodne kapacitete.

“Takođe, sve ovo što se dešava sa minimalnom platom u Srpskoj, trebaće mnogo truda, znanja i sreće, te povoljnih kretanja na svjetskom tržištu da se koliko-toliko stabilizuje privredni sektor u Republici Srpskoj”, naglasio je Ćorić.

Ekonomista Slaviša Raković rekao je za “Nezavisne novine” da je mišljenja da se tokom ove godine mogu očekivati malo bolji pokazatelji, ali ipak nedovoljni da nadoknade prethodni pad industrijske proizvodnje.

“Ipak, najvažnije je da se situacija stabilizuje”, istakao je Raković.

Izvor: Nezavisne / Autor: Nemanja Vukojević / Foto: Nezavisne