Policija uputila apel građanima da budu oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom

13.09.2023. - Aktuelno

Policijska uprava Banjaluka uputila je apel građanima da prilikom obavljanja jesenjih radova na uređenju svojih imanja, spaljivanje korova i drugog gorivog materijala obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Kako su naveli iz PU Banjaluka, sva lica koja pale vatru na otvorenom, dužna su istu držati pod nadzorom, te ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bih se spriječilo eventualno raznošenje i pojava nekontrolisanog gorenja i požara, a posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada.

Šta kaže zakon?

Zakonom o zaštiti od požara kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara (član 18, tačka 10.) zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Kazne

Za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzmanja svih neophodnih radnji u cilju sprečavanja širenja vatre, propisana je novčana kazna od 100KM do 1.000KM.

Podsjećamo, u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno da odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Za jedan dan pet požara

“Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice”, rekli su u PU Banjaluka. 

Takođe, dodali su da je juče na području koje pokriva PU Banjaluka, evidentirano pet požara. 

“U glavnom se radi se o požarima suve trave i niskog rastinja, bukove šume i borića, a koji su se proširili i zahvatili pomoćne objekte i voćnjake i time pričinili materijalnu štetu”, rekli su u policiji. 

Policijska uprava Banjaluka će u narednom periodu u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.

Banjaluka.com