Ukinuta presuda za smrt pješaka, naloženo novo suđenje

08.02.2024. - Aktuelno

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je osuđujuću presudu Mitru Radovanoviću, za izazivanje saobraćajne nesreće u Dvorovima kod Bijeljine u kojoj je poginuo pješak Stefan Todorović.

Responsive image

“Sud je uvažio žalbu odbrane i ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Radovanović bio osuđen na godinu dana zatvora, te je postupak vratio na ponovno suđenje Okružnom sudu u Bijeljini”, navode u Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Nesreća se dogodila 1. oktobra 2018. godine na putu Rača – Bijeljina, u blizini motela ”Zoka” kada je Radovanović ”golfom 4” s leđa naletio na pješaka, koji je zadobio višestruke povrede od kojih je preminuo.

U optužnici se navodi da je Radovanović vozio pijan i izmjereno mu je 1,49 g/kg alkohola u organizmu. I Todorović je bio pijan i njemu je izmjereno 2,62 g/kg alkohola u krvi.

”Optuženi je bio svjestan da usljed upravljanja vozilom u takvom stanju pod uticajem alkohola, može nastupiti zabranjena posledica, pa je na njeno nastupanje pristao. Kada je sustigao pješaka Stefana Todorovića, koji se kretao desnom kolovoznom trakom uz desnu ivicu kolovoza u istom smjeru, naletio je na njega. Usljed udara pješak je pao i zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo na licu mjesta”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da optuženi nije obraćao dovoljnu pažnju na pješaka, niti je držao potrebno bezbjedno rastojanje, pa je zbog svojih propusta i alkoholisanosti vozilom naletio na njega.

Izvor: ATV