Sa tržišta BiH povučeni bicikl za djecu, novogodišnje lampice i električno rešo

04.01.2024. - Aktuelno

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine povukla je iz prodaje novogodišnje lampice “Multi function” porijeklom iz Kine koji predstavlja opasnost od strujnog udara i požara.

Responsive image

Dužina kabla između utikača i prve svjetiljke je manja od propisane, proizvod ne sadrži neophodna upozorenja i nije propisno označen.

Proizvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60598-2-20.

Takođe, iz prodaje je povučen bicikl za djecu “14’ AOMMAT” zbog rizika od povrede.

Zemlja porijekla je Kina, a bicikl predstavlja rizik od povrede. – Držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, zaštita za lanac nije u skladu sa propisanim zahtjevima, uputstva za upotrebu nisu u skladu sa propisanim zahtjevima, označavanje bicikla nije u skladu sa propisanim zahtjevima – navode u Agenciji.

Bicikl, kako su naveli iz Agencije, ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015.

Iz trgovina je povučen i električni rešo JX-2020A iz Kine, jer predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara jer: nema funkcionalno zaštitno uzemljenje, nema adekvatnu konstrukciju, nije propisno označen, uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika koji se koriste u Bosni i Hercegovini.

Rešo nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60335-2-9.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ove proizvode da ih odmah prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu gdje su ih nabavili.

Izvor: Srpska info