Vraćaju se mjere protiv kovida u Srbiji: Obavezne maske u zdravstvenim ustanovama, testiranje pacijenata… | Bijeljina.com

Vraćaju se mjere protiv kovida u Srbiji: Obavezne maske u zdravstvenim ustanovama, testiranje pacijenata…

18.09.2023.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije korona virusa na sednici održanoj u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ donela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Donijete su preporuke na nivu primarne zdravstvene zaštite, na nivou bolničkih ustanova, a i u vezi vakcinacije.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

  • Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.
  • Obavezno je testiranje na koronu svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.
  • Obavezno testiranje kontakata sa pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije korona virusa.

Na nivou bolničkih ustanova:

  • Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije korona virusa.
  • Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odjeljenja, kao i odjeljenja gerijatrije i odeljenja gdje se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.
  • Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko liječenje.
  • Zabrana posjeta u bolnicama je u nadležnosti Кomisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove.

Кomisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mjera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije korona virusa.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smještaj hospitalizovanih pacijenata obojlelih od korona virusa, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smjernice za uvođenje neophodnih promjena.

Vakcinacija

Vakcinacija protiv korona virusa sprovodi se u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije. Naglašen je značaj vakcinacije protiv COVID-19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija.

Izvor: Mondo