Uspješna borba protiv sajber-napada na informacioni sistem ustanove

29.12.2023. - Aktuelno

Iz Javne ustanove “Vode Srpske” saopšteno je da je ove godine zabilježeno više od 90.000 incidenata i više hiljada sajber-napada na informacioni sistem ovog preduzeća.

Responsive image

“Vektori napada bili su usmjereni različitim metodama i taktikama napada spolja i iznutra s ciljem krađe podataka i identiteta, oštećenja službenih podataka, onesposobljavanja IT infrastrukture, finansijske krađe, sabotaže i slično”, navodi se u saopštenju.

Iz “Voda Srpske” dodaju da se dnevno izvrši od nekoliko stotina do više hiljada napada na mejl server Ustanove s ciljem krađe identiteta i upada u informacioni sistem. “Svi napadi uspješno su blokirani i odbijeni, te je informacioni sistem Ustanove ostao neoštećen i funcioniše ispravno”, dodaje se u saopštenju. Javna ustanova “Vode Srpske” je u novembru 2019. godine, prva u Republici Srpskoj, uspostavila standardizovanu sajber-zaštitu sa bezbjednosnim komponentama, sistemima, podsistemima, politikama i procedurama u skladu sa standardima informacione bezbjednosti.

Bezbjednosni sistem funkcioniše preventivno i represivno, te uspješno blokira i odbija sajber-napade na IT infrastrukturu. Stručni tim odjeljenja za informacione tehnologije svakodnevno vrši monitoring ovog sistema da bi korelacija bezbjednosnih komponenti vršila ispravnu funkciju u realnom vremenu, navodi se u saopštenju.

Izvor:Bijeljinadanas