Česte poplave u Njemačkoj upozorenje za cijelu Evropu

03.06.2024. - Aktuelno

Investicioni proces u Republici Srpskoj na izgradnji objekata zaštite od poplava potrebno je nastaviti u narednim godinama jer su obilne padavine, pucanje brane i nasipa, te velike poplave u Njemačkoj upozorenje za cijelu Evropu da klimatske promjene sve više ugrožavaju evropski kontinent, saopšteno je iz Javne ustanove “Vode Srpske”.

“Pucanje brane i nasipa u Njemačkoj još je jedan dokaz o neophodnosti redovnog održavanja i rekonstruisanja starijih objekata odbrane od poplava, kao i izgradnje novih zaštitnih objekata“, navodi se u saopštenju.

Iz “Voda Srpske” podsjećaju da je nakon velikih poplava 2014. godine Republika Srpska uložila više od 250 miliona KM u rekonstrukciju dotrajalih i izgradnju novih objekata zaštite od poplava, te ističu da taj investicioni proces treba nastaviti gdje god je to potrebno.

U tekstu se navodi da se Njemačka još oporavlja od katastrofalnih poplava 2021. godine kada je u toj državi vodena stihija odnijela više od 200 ljudskih života i pričinila materijalnu štetu koja po nekim procjenama iznosi oko 30 milijardi evra.

Sada je Njemačku ponovo zadesila katastrofalna poplava, sa teškim posljedicama po stanovništvo i materijalna dobra. 

Izvor:Srna