Subvencije na stambene kredite za mlade bračne parove

21.03.2024. - Aktuelno

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta za plan utroška 410.000 KM za isplatu subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove za januar i februar ove godine.

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji posebnog programa subvencionisanja kamatne stope za stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u Republici Srpskoj u 2023. godini, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Poseban program subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove realizuje se od 2008. godine, a ukupan broj dodijeljenih subvencija je 5.487.

Od početka realizacije ovog programa, zaključno sa 2023. godinom, izdvojeno je oko 19.500.000 KM.

Program subvencionisanja kamatne stope za stambene kredite za mlade i mlade bračne parove obuhvata subvencionisanje stambenih kredita dobijenih pod povoljnijim uslovima i mladim ljudima pomaže da riješe stambeno pitanje, kao prioritetno pitanje u nastavku njihovih života, osnivanje i razvoj zdrave porodice, kao i povećanje nataliteta i ostanak mladih u Srpskoj.

U okviru ovog programa odobrene su subvencije svim korisnicima koji su ispunjavali osnovne uslove, a to je da imaju prebivalište u Republici Srpskoj, da imaju do 35 godina u momentu podizanja kredita i da je kredit podignut iz kreditnih sredstava Investiciono-razvojne banke posredstvom jedne od komercijalnih banaka u Srpskoj.

Izvor: ATV