Doživotna primanja nastavnici ranjenoj u “Ribnikaru”

13.02.2024. - Aktuelno

Vlada Srbije dodijelila je posebno javno priznanje, doživotna mjesečna primanja nastavnici istorije u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” Tatjani Stevanović kao izraz podrške i poštovanja za iskazanu hrabrost prilikom ranjavanja u toku izvođenja nastave u masovnoj pucnjavi 3. maja prošle godine.

priznanje

Inicijativu da se Stevanovićevoj dodijeli ovakvo priznanje pokrenula je grupa nastavnika i učenika OŠ “Vladislav Ribnikar” prikupivši više od 13.000 potpisa građana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

“S obzirom na to da je u pitanju tema za koju je javnost veoma zainteresovana, da je reč o jedinstvenom slučaju dodele javnog priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja i da je predložena mera dobila razmere koje su poprimile opšti značaj, Vlada Srbije odlučila je da prihvati tu inicijativu koja dolazi iz sistema obrazovanja i koja je široko podržana među građanima”, ističe se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je masovna pucnjava u OŠ “Vladislav Ribnikar” slučaj koji i dalje potresa javnost, da zahtijeva reakciju države u više pravaca, te da je prihvatanje ove inicijative način da se ranjenoj nastavnici olakša materijalni položaj nakon teškog ranjavanja i sa posljedicama koje će trpjeti do kraja života, ali i prilika da se i kroz tu mjeru pokažu solidarnost i empatija.

“Ideju da ranjena nastavnica istorije dobije neki vid novčane nadoknade kao dodatak uz svoja mesečna primanja koji bi bio trajan, do kraja života, koji nije prenosiv, ali je redovan i koji bi se isplaćivao svakog meseca u skladu sa rastom troškova, podržao je i Savez samostalnih sindikata Beograda”, zaključuje se u saopštenju. 

Izvor: Agencije