Reagovanje srpske Ambasade u Njemačkoj

19.11.2023. - Aktuelno

Što je više pokušaja da se srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe na Kosovu i Metohiji otuđi od Srbije, to je jača njena odlučnost da ga se nikada ne odrekne, poručila je Ambasada Srbije u Nejmačkoj.

Responsive image

Ambasada je na zvaničnom nalogu na platformi X u subotu objavila fotografiju manastira Visoki Dečani i istakla da je riječ o srpskom srednjovjekovnom manastiru koji se nalazi na Uneskovoj listi ugrožene svjetske baštine.

Naveden je i link ka stranici na kojoj se nalazi Uneskova lista ugrožene svjetske baštine, a na kojoj je manastir Visoki Dečani upisan kao ugrožena svjetska baština u Srbiji, kao i manastir Pećka patrijaršija i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Podsjećamo, delegacija njemačkih diplomata posjetila je u petak Visoke Dečane i, kako je saopšteno iz manastira, razgovarala sa igumanom Savom o izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i Srbi na Kosovu i Metohiji.

Njemački ambasador u gPrištini Jorn Rode je nakon te posjete na mreži X napisao da su “ambasadori posetili kosovski manastir Visoki Dečani koji se nalazi na listi Uneska”.

Delegaciju je predvodio politički direktor za jugoistočnu Evropu u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rajfenštul, a zajedno sa njim manastir Visoke Dečane posjetili su njemački ambasadori u Prištini, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Tirani.

Srpski manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasljeđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je vjerski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Izvor: Srpska info