SIPA uhapsila 10 osoba, blokirano 20 stanova

07.05.2024. - Aktuelno

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u akciji “Bulevar”, na području Srednjobosanskog kantona pretresli stambene i poslovne objekte te pokretne stvari na 11 lokacija dok je pretres na 12. još uvijek u toku, a do ovog momenta uhapšeno je 10 osoba.

U ovoj akciji, kako je saopšteno iz SIPA, preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, te će putem svih banaka u BiH i ostalih obveznika biti provjereno stanje po računima ovih lica, kao i da li imaju sefove u bankama.

“Do sada je blokirano oko 618.025 KM i 35.513,93 evra”, naveli su iz SIPA.

Takođe, tokom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz.

“Pripadnici SIPA su tokom rada po predmetu odnosno dokumentovanju počinjenih krivičnih djela identifikovali nekretnine koje su osumnjičena lica stekla krivičnim djelima, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi s kojim je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja tim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost”, naveli su iz SIPA.

Pretresi se realizuju u saradnji sa Poreskom upravom FBiH i MUP-ovima Srednjobosanskog i Zeničkodobojskog kantona.

Pretresi se izvode po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Sumnja se u krivotvorenje isprave, nedozvoljenu trgovinu, pranje novca itd. Više informacija biće saopšteno naknadno.

Izvor: Nezavisne