Hapšenja u rano jutro, pod istragom 30-ak osoba

08.11.2023. - Aktuelno

Jutros je počela nova velika akcija policije u Hrvatskoj. Po nalogu evropskog tužioca, policijski istražioci ušli su u zgradu u kojoj živi bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo.

hap__enje6.jpeg

ЕPPO već neko vrijeme istražuje malverzacije evropskim novcem na tom fakultetu, javlja .

Prema informacijama do kojih je došao N1, istragom će biti obuhvaćeno 30-ak osoba, pored Đape i nekolicine njegovih saradnika na fakultetu. Sumnja se, kako saznaju, da su bivši dekani i njegovi ljudi, među kojima je najzvučnije ime profesora Boška Pribičevića, organizovali cijeli lanac za izvlačenje evropskih sredstava. U tom lancu bile su, kako se sumnja, razne kompanije koje su, prema zasad dostupnim informacijama, ispostavljale fakture za poslove koji nisu obavljeni.

javlja da neslužbeno saznaje da su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević uhapšeni.

ЕPPO u junu pokrenuo istragu

Podsjetimo, iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (ЕPPO) u junu je stigla vijest da je u toku provođenje hitnih dokaznih radnji na Geodetskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti.

Ističu da se akcija provodi u saradnji s PNUSKOK-om i da su navedene aktivnosti usmjerene protiv više hrvatskih državljana koje se sumnjiči za počinjenje krivičnih djela subvencijske prevare i koruptivnih krivičnih djela na štetu finansijskih interesa Еvropske unije.

Telegram je tada javio da su dekanu Alminu Đapi i profesoru Bošku Pribičeviću izdane pouke o pravima osumnjičenika, što znači da su i formalno osumnjičeni nakon što je protiv njih pokrenuta istraga po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca (ЕPPO).

Optužbe puno šire od terenca i jahte?

Kako je javio Jutarnji list, optužbe zbog kojih je policija u junu krenula u pretragu stanova i kuća dvadesetak osoba, među kojima je i profesor zagrebačkog Geodetskog fakulteta Boško Pribičević, puno su šire od onih za malverzacije s terencem i jahtom, o kojima se u posljednje vrijeme dosta pisalo u javnosti, a odnose se na sumnje u namještanje poslova izrade projekata teških više od 4 i po miliona evra.

Pretrage su obavljene kako bi se potvrdile ili demantovale sumnje da je Pribičević od 2019. nizu kompanija namjestio pobjeđivanje na tenderima za izvođenja projekata analize zaštite od potresa i slično te da je za to dobio i tražio mito u postotku vrijednosti poslova čije je dobivanje namjestio.

Među za ЕPPO spornim projektima navodno se nalazi i Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa i slični projekti koji su finansirani iz evropskih fondova.

Skupi fakultetski terenci

Otkriveno je da je Pribičević privatno vozio luksuzni terenac Lend Rover Diskaveri Sport, nabavljen evropskim novcem u sklopu istraživačkog projekta. Fakultet je nabavio i terenac Ford Rendžer, koji je, takođe privatno, vozio stručni saradnik fakulteta Robert Rodbinić.

Vozila su nabavljena za ukupno 624.500 kuna, a prilikom njihove nabavke uprava fakulteta zahtijevala je bogatu dodatnu opremu, na primjer kožni volan, sjedišta u kombinaciji s kožom, hromiranu bočnu stepenicu i slično, piše Telegram.

Luksuzna jahta

Takođe je otkriveno da je fakultet nabavio jahtu Mirakul 30 u sklopu ЕU projekta HIDROLAB, kreiranog za hidrografska istraživanja podmorja. Jahtu su s fakulteta pravdali izjavama da im je potrebna za istraživački rad. Platili su je 598.750 kuna, a specifikacije broda, kako ih je fakultet raspisao u nabavki, u milimetar su odgovarale isključivo Mirakulu.

Jahta se na internetskim oglasima nudila u najam za privatna krstarenja po 3.400 evra sedmično, na njoj je bila i lažna registracija, a fakultet ju je registrovao prvenstveno za iznajmljivanje, piše Telegram.

Dekan: Ovaj brod nije luksuz, ne možete u kaiću do Visa

Nakon što je Telegram otkrio priču o jahti, dekan Đapo je za RTL oštro odbacio insinuacije da je brod korišten u privatne svrhe.

“Uopšte se ne radi o jahti, radi se o brodu, o plovilu. Jahta bi bila da je ona luksuzna, a ovdje se radi o plovilu od devet metara. Brod jest velik zato što mora zadovoljiti određene specifikacije. Ne možete u kaiću isploviti, recimo, do Visa i očekivati da ćete preživjeti. Brod ima devet metara, na njega stavljate tri miliona kuna vrijednu opremu za istraživanje. To je skupocjena oprema koja je nabavljena kroz ЕU projekt da bi se provodila specifična istraživanja. To ne možete štapom”, rekao je dekan u aprilu.

Izvor: ATV